Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dömd för samma miljöbrott två gånger

Publicerad: 25 februari 2005, 09:36

Först åkte bolaget Eskorten Service & Handel AB på en miljösanktionsavgift för en missad anmälan om ett litet blästringsarbete. Sedan hamnade företagets vd Richard Strömstedt själv inför skranket. Han dömdes personligen till böter – för samma miss trots att bolaget redan betalat 25 000 kronor i sanktionsavgift.


– När åklagaren sa rätt ut att det inte handlade om miljön utan att det bara var en principsak, då undrade jag vad tusan jag hade där att göra, säger en mycket besviken Richard Strömstedt.

Richard Strömstedt överklagade först bötesstraffet till hovrätten utan framgång och begärde sedan prövning i Högsta domstolen men fick nobben även där.

Högsta domstolen slog fast att det är okej att straffa två gånger för samma miss.

Samtidigt väntas regeringen i år föreslå en lagändring som förbjuder de dubbla straffen för miljöbrott.

Redan nästa år kan det alltså bli omöjligt för åklagare att åtala företagsledare för den här typen av förseelser. Då måste myndigheterna välja mellan antingen sanktionsavgift för bolaget eller straff för företagsledaren.
Men Richard Strömstedt har just nu svårt att glädja sig över den väntade lagändringen.
Den behandling han som vd för sitt bolaget med ett tiotal anställda i Östersund har fått utstå hos myndigheter och i domstolar svider i skinnet.

Förutom att bolaget fick betala en straffavgift har han privat åkt på böter på cirka 7 000 kronor. Nu måste han även betala en räkning från den offentlige försvararen.

– Det är kanske inte våldsamt höga belopp, men det är ändå viktiga pengar och sådant här har man egentligen inte råd med, säger han.

När han överklagade domen var det bland annat med motiveringen att man enligt Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna inte ska kunna straffas på nytt för samma brott.
Hur reagerade du på att Högsta domstolen inte ville ta upp det till prövning?

– Som småföretagare i en utsatt bransch är det bara att försöka jobba vidare med företaget, men detta är ytterligare ett exempel på hur dåligt samhället fungerar för mindre företag, säger Richard Strömstedt som inte planerar att driva frågan vidare.

– Det är något som har hänt och nu får jag försöka skratta åt eländet, säger han.

Inte nog med att han tycker att de dubbla straffen är fel, enligt honom själv var den aktuella förseelsen knappt straffbar över huvudtaget.

Själva brottet begicks i samband med en reparation av en bro i juli 2000. Arbetet innebar att vissa ståldelar byttes ut och gamla räcken blästrades.

Eftersom det formellt handlade om miljöfarlig verksamhet skulle det ha anmälts till kommunens miljönämnd i förväg, men anmälan kom in för sent.

”Åtalet en pappersprodukt”

När Richard Strömstedt sedan personligen blev åtalad för missen gick tingsrätten på åklagarens linje att inte bara bolaget utan även dess vd skulle straffas. Förklaringen är att sanktionsavgiften drabbat företaget på grund av ”strikt ansvar” som juridisk person, medan vd straffas för att han har det straffrättsliga ansvaret.

– Jag är besviken på systemet, säger Richard Strömstedt. Någonstans måste det finnas en tanke att lagarna ska vara skrivna för att värna om miljön, men i det här fallet var åtalet bara en pappersprodukt. Jag har aldrig begått något miljöbrott, det var bara ett papper som skulle lämnas in sex veckor före jobbet.

Miljöbalkskommittén presenterade i april förra året ett förslag till ändringar i miljölagstiftningen, som innebär att den dubbla bestraffningen upphör. Förslaget har sedan dess varit ute på remiss och regeringen väntas lägga en proposition i september i år. Det innebär att lagen tidigast ändras 2006.

– Utredningen anser inte att det är riktigt att två påföljder ska utgå, utan att man ska välja antingen det ena eller andra, säger Anna-Lena Rosengardten på Miljöbalkskommitténs sekretariat.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.