Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Domen urholkar EU:s miljörätt”

Publicerad: 20 November 2009, 12:29

Beslutet att tillåta ett kalkbrott i gotländska Bunge bryter mot EU-lagstiftningen och skapar ett osäkert rättsläge. Det menar Naturvårdsverket som överklagar beslutet till Högsta Domstolen.


Ämnen i artikeln:

Bunge

I september gav Miljööverdomstolen klartecken till det finska företaget Nordkalk att utöka kalkbrytningen i gotländska Bunge. Naturvårdsverket hade planerat att instifta en nationalpark i närområdet – planer som nu lagts på is.

Nu överklagar Naturvårdsverket miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att rättsläget för EU:s nätverk av skyddade områden Natura 2000 blir mycket oklart om domen vinner laga kraft. EG-rätten och svenska miljödomstolar skulle i så fall glida isär och skapa en dubbelstandard.

— Det skulle innebära att EG-domstolen anger ett sätt att tillämpa Natura 2000-bestämmelserna och våra egna praxisskapande domstolar förespråkar ett helt annat sätt. Detta gynnar varken näringslivet eller naturvården och är heller inte förenligt med grundläggande EG-rättsliga principer, säger juristen Jon Paulsson på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har svårt att tänka sig en mer olämpligt placerad kalktäkt än just i Bunge. Naturvärdena är unika och den utökade kalkbrytningen kommer att skapa oåterkalleliga skador på livsmiljöer och arter.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt
 

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Bunge

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.