Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Domstol ger skogsbolag bakläxa

Publicerad: 4 februari 2015, 12:57

Sveaskog vill avverka en skog som tidigare lämnats som naturhänsyn enligt skogsvårdslagen. Men det sätter kammarrätten i Sundsvall stopp för.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 februari.

2010 förbjöd Skogsstyrelsen det statliga skogsbolaget att avverka ett område i Storuman som lämnats som naturhänsyn. Bolaget accepterade inte beslutet utan överklagade fallet i både förvaltningsrätten och kammarrätten.

Nu sätter kammarrätten ned foten och förbjuder bolaget att klassa om skogen för produktionsändamål. Det krävs enligt domstolen starka skäl för att ändra värderingen under en skogs omloppstid. I annat fall vore det möjligt att ta bort i princip alla höga natur- och kulturvärden i skogslandskapet.

Magnus Wiklund, distriktschef på Skogsstyrelsen, anser att domen är viktig och klargörande.

– Kravet på att miljöhänsyn ska lämnas vid avverkning syftar till att miljövärden ska sparas och utvecklas på lång sikt. Därför behöver den miljöhänsyn som en gång lämnats få vara kvar och inte avverkas vid ett senare tillfälle, säger Magnus Viklund i ett pressmeddelande.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.