söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Domstol säger nej till vargjakt i Sverige

Publicerad: 3 maj 2013, 12:05

Naturvårdsverkets beslut om vargjakt stoppas nu i domstol.


Förvaltningsrätten skriver i en dom på torsdagen att det finns bättre sätt att minska inaveln än att skjuta de 16 vargar som Naturvårdsverket fastslagit.
– Det känns jättebra, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen till Sveriges Radio.

Tidigare i år fattade Naturvårdsverket beslut om att 16 vargar i åtta revir i Dalarna, Värmland, Närke och Södermanland skulle skjutas för att minska inaveln. Men Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden överklagade beslutet. Tre vargar hann skjutas innan jakten blåstes av i väntan på dagens dom.
– Nu tänker vi analysera den och försöka tolka vad det är man menar med det domslutet, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren till Sveriges Radio.

Förvaltningsrätten skriver i domen att det finns bättre sätt att minska inaveln på, till exempel genom att flytta hit vargar från andra länder och att sätta ut djurparksvalpar. I domen står det också att det är fel att utlysa selektiv och riktad jakt.
– Vi har ju länge hävdat att licensjakten strider mot de bindande internationella regler som finns för att förvalta hotade djur. EU-kommissionen har gett oss rätt, men vi har ännu inte fått en domstolsprövning på EU-nivå. Nu har en svensk domstol slagit fast att Naturvårdsverkets bedömning är felaktig och har gett oss rätt. Det känns jättebra, det är viktigt för vargstammen inte minst, säger Mikael Karlsson till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev