Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Domstol slår fast: Inget brott att spåra tjuvfiskare

Publicerad: 17 januari 2012, 09:41

För att sätta dit tjuvfiskare gick aktivister från Greenpeace ombord och installerade GPS-utrustning i smyg på ett antal fiskebåtar. Yrkesfiskarna avslöjades och dömdes i domstol. Nu är också den Greenpeace-aktivist som installerade spårutrustningen frikänd.


Ämnen i artikeln:

DanmarkFiskeGreenpeaceHav

En domstol i danska Helsingör slog på måndagen fast att det inte var något brott att smyga ombord på misstänkta danska tjuvfiskefartyg och montera spårningsutrustning.
– Det här var en riktigt god nyhet. Vi är oerhört glada att domstolen valt att ta hänsyn till de motiv aktivisterna hade när de valde att spåra de misstänkta tjuvfiskefartygen med GPS. Utan deras initiativ hade fiskarna fortsatt skövla torskfredningsområdet i Kattegatt, säger Jan Isakson som är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Åtalet för olaga intrång stod både mot organisationen Greenpeace och deras medlem Sebastian Ostenfeldt som personligen var den som tog sig ombord på båtarna och monterade GPS-utrustningen. Det påstådda brottet utfördes under våren och försommaren 2010. I den friande domen lade domstolen vikt vid motivet från Greenpeace, och att spårningen via GPS var helt avgörande för att kunna avslöja det olagliga fiske som så småningom kunde lagföras.
– Domen visar att det fortfarande finns utrymme för civil olydnad i Danmark, säger Jan Isakson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

DanmarkFiskeGreenpeaceHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.