Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Domstol stoppar skövling av Änok

Publicerad: 26 Oktober 2011, 06:22

Domstolen i Luleå stoppar avverkningen av urskogen i Änok


Ämnen i artikeln:

ÄnokAvverkning

Striden om urskogen i Änok-deltat har pågått under lång tid. Igår upphävde Förvaltningsrätten i Luleå Skogsstyrelsens tillstånd att avverka urskogen, som ligger nära Sareks nationalpark och världsarvet Laponia.

Domen slår fast att Skogstyrelsen brutit mot skogsvårdslagstiftningen när de beslutat att ge tillstånd för avverkningar.

– Det är ett oerhört viktigt domslut, eftersom det så tydligt visar att Skogsstyrelsens beslut gått i strid med lagen. Förhoppningsvis betyder detta att fler avverkningar i skyddsvärd fjällskog kan stoppas med lagens stöd, säger Viktor Säfve, ordförande i Skydda Skogen.

Naturskyddsföreningen tog emot beskedet med glädje. Nu öppnas en möjlighet att överklaga beslut gällande skogsvårdslagen som inte funnits tidigare. Föreningen har i och med domen erkänts en vidare talerätt och det öppnar möjligheter för fler rättsliga prövningar i miljöfrågor.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

ÄnokAvverkning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.