onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Domstol tvingar franska regeringen att se över klimatmål

Publicerad: 4 februari 2021, 10:03

Frankrike överskred sin koldioxidbudget 2015–2018 med 4 procent. Transportsektorn överskred sina utsläppsgränser med 11 procent och byggsektorn med 23 procent. En domstol har nu beordrat regeringen att vidta ytterligare åtgärder. Foto: Fredrik Sandberg TT

Det blir allt vanligare att miljöorganisationer går till domstol för att pressa fram en mer aktiv klimatpolitik, nu får fyra miljöorganisationer rätt i fransk domstol och regeringen tvingas till nya åtgärder.

Ämnen i artikeln:

Klimaträttvisa

BA


Den franska regeringen är ansvarig för att inte ha minskat utsläppen i linje med sitt eget mål.  Det slogs fast i går i en förvaltningsdomstol i Paris. Cécile Duflot, chef för Oxfam France, som deltagit i stämningen, sade efteråt till franska media: 

”Dagens beslut är en historisk seger för klimaträttvisa. För första gången har en fransk domstol beslutat att staten kan hållas ansvarig för sina klimatåtaganden. ”

Enligt gårdagens dom ska regeringen betala en symbolisk bötessumma på 1 euro till de fyra miljöorganisationer som stämt regeringen och hävdat att Frankrike överskridit den koldioxidbudget för 2015–2018 som regeringen själva tagit fram. 

Förvaltningsdomstol sätter nu press på regeringen och ska återkomma inom två månader för att avgöra om regeringen ska beordras att vidta ytterligare koldioxidminskande åtgärder.

Att gå till domstol för att driva på klimatarbetet och finna ansvariga för klimatförändringarna har blivit allt vanligare och antalet klimatmålstvister världen har fördubblats sedan 2017, enligt en rapport från FN:s miljöprogram. I rapporten identifierades 1550 domstolsärenden om klimatet i 38 länder.

Några kända fall i närtid går att finna i Nederländerna där högsta domstolen i december 2019 beordrade regeringen att stärka sitt 2020-utsläppsmål och i Irland i juli 2020 där högsta domstolen upphävde landets klimatplan som inte ansågs uppfylla satta klimatmål till år 2050. Miljöaktivister i Belgien pressar just nu på det här sättet sin regering att utveckla en mer detaljerad klimatplan. Det ärendet kommer upp i domstol den 16 mars.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev