Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dramatisk avsmältning på Arktis ger iskallt vårväder

Publicerad: 26 Mars 2013, 10:06

Det ovanligt kalla vårväder som drabbat stora delar av Europa kan vara en direkt konsekvens av det krympande istäcket på Arktis.


The Guardian skriver att klimatforskare kopplat de massiva snöstormar och det kyliga vårväder som stora delar av Europa nu upplever till de krympande havsisarna. Enligt Jennifer Francis, professor på brittiska Rutgers Institute of Coastal Marine Science gör den minskade havsisen att temperaturen i havet och atmosfären stiger. Detta bidrar till att förflytta jetströmmen, något som gör att de övre luftströmmar som styr stormsystem och bestämmer det mesta av väderleken i den norra hemisfären påverkas.

När den kalla luften från Arktis nu tryckts ner långt söderut är det ett mönster som är stabilt och förändras långsamt. Därför kan den som väntar på vårvärmen få vänta ett bra tag till.

Francis teorier får stöd av flera andra forskare. En ny rapport från det amerikanska regeringsorganet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har också funnit att ökad uppvärmning av Arktisk påverkar vädret i norra hemisfären.

– När mer solenergi träffar havsytan i det Arktiska havet, på grund av minskade havsisar, finns det anledning att anta att vi kommer att få se fler extrema väderfenomen som kraftigt snöfall, värmevågor och översvämningar i Nordamerika och Europa, säger en av forskarna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.