Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dramatisk högre medvetenhet bland investerare

Publicerad: 4 november 2015, 13:30

Foto: Flickr/https://www.flickr.com/photos/pictures-of-money/17096832777/in/photostream/

Allt fler investerare tycker att miljömässiga och sociala risker är något som rör alla branscher.


Ämnen i artikeln:

Affärer

Den här artikeln publicerades i Miljöaktuellts omvärldsbevakning Miljöaktuellt Idag den 3 november.

Institutionella investerare lägger allt högre vikt vid icke-finansiell information vid investeringsbeslut. Det visar rapporten ”Tomorrows investment rules 2,0” där 200 institutionella investerare tillfrågats om hur man använder sig av icke-finansiell information rörande bland annat miljörisker och sociala risker när man fattar beslut om investeringar.

62 procent av de svarande i studien anser idag att ESG-risker (Environmental, Social and Governance risks) är något som rör alla branscher, och inte som tidigare huvudsakligen energisektorn och mineralutvinningssektorn. För 2014 var siffran 34 procent.

76 procent uppgav att de skulle se över en investering ifall de fick veta att företaget hade en historia av bristande miljöhänsyn. 73 procent skulle se över en investering om de fick veta att ett företag hade risker som rörde miljö- eller CSR-frågor i sin leverantörskedja.

64 procent av investerarna tyckte att företagen generellt var dåliga på att redovisa ESG-risker. Den information man fick var ofta svår att verifiera och jämföra mellan regioner och det uppges som den främsta anledningen till att endast 24 procent av investerarna idag säger att icke-finansiell information spelar en viktig roll när man fattar investeringsbeslut. Men 37 procent säger sig ändå göra en strukturerad, metodisk uppskattning av företags miljömässiga och sociala prestationer innan man fattar ett investeringsbeslut och det är en ökning med 17 procent sedan 2014. Europeiska investerare är de som fokuserar mest på ESG-risker, på andra plats kommer Asien.

”Tomorrows investment rules 2,0” publiceras av EYs Climate Change and sustainability servces.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.