Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Drastisk minskning av fågelarter i Nordsjön

Publicerad: 12 Januari 2011, 09:05

De senaste 20 åren har flera fågelarter i Nordsjön minskat kraftigt i antal. Nu tror sig forskare ha förklaringen.


Ämnen i artikeln:

Hav

Det är SR Vetenskapsradion som idag berättar om den kraftiga minskningen av flera fågelarter i Nordsjön de senaste 20 åren. Enligt Vetenskapsradion tro flera forskare nu att orsaken till nedgången är stigande vattentemperaturer som gjort att fåglarnas mat, fisken kusttobis, i stort sett försvunnit helt.
– Vi har sett en nedgång både vad gäller antalet häckande fåglar och hur framgångsrikt de lyckas med häckandet. Vissa fågelarter får knappt några ungar alls, säger ornitologen Eric Meek vid Storbritanniens största fågelorganisation till SR Vetenskapsradion.

Minskningen av sjöfåglar är utbredd, inte bara i Nordsjön. Redan 2008 kom larmrapporter från miljöorganisationer, och förra året togs en nordisk handligsplan fram.  Så sent som i december beslöt de nordiska miljöministrarna att intensifiera det nordiska samarbetet för att rädda sjöfåglarna i Norden.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.