torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dricksvatten från Döda havet kan bli verklighet

Publicerad: 11 april 2018, 08:57

Forskare på universitetet i Texas har skapat en metod som genererar dricksvatten bara genom att använda solljus och billig gel.


Enligt FN dör fler människor av att dricka förorenat vatten än vad det gör i krig. År 2050 kommer en av fyra att ha begränsad tillgång till färskvatten, vilket gör att behovet av nya innovationer som skapar drickbart vatten är stort. Nu verkar amerikanska forskare ha kommit ett steg närmare en potentiell lösning.

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Nanotechnology har forskarna använt solabsorberande hydrogel (som består av ett nätverk av polymerkedjor med hög absorptionsförmåga) för att avsalta vatten. Metoden går ut på att det salta vattnet placeras i en glasbehållare med hydrogelen som en hinna ovanpå. Behållaren utsätts sedan för solljus, vilket gör att vattenånga passerar genom gelen. Vattenångan fångas in och kondenseras och blir till drickbart vatten.

För att testa tekniken använde forskarna bland annat vatten från Döda havet som har en väldigt hög salthalt. I studien framgår att de lyckades reducera salthalten så pass att den höll sig inom ramen för WHO:s accepterade nivåer.
”Avsaltning genom destillering är en vanlig metod för massproduktion av sötvatten, men nuvarande destillationstekniker är kostsamma och ganska energislukande. Solenergi, som är den mest hållbara värmekällan för destillering, anses därför som ett utmärkt alternativ för vattenavsaltning”, säger Fei Zhao som är en av forskarna bakom upptäckten, i en kommentar.

Forskarna lyckades destillera 25 liter vatten per kvadratmeter per dag, vilket är tillräckligt för att täcka ett normalt hushålls behov. Forskarna hoppas nu kunna kommersialisera metoden så att den bland annat ska kunna användas katastrofområden.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev