Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Druvor blir vin – och vätgas

Publicerad: 4 November 2009, 09:47

Som om det inte är gott nog att göra vin av vindruvor gör den här vingården vätgas av sitt spillvatten.


Spillvatten, druvrester och rengöringsvatten ska bli vätgas på Napa Wine Company i Oakville, Kalifornien. Tester med en vätgasgenerator utvecklad vid Penn State University ska starta i september, rapporterar MSNBC. Generatorn, stor som ett ordinärt kylskåp, ska kunna processa cirka 1.000 liter vatten om dagen.

– Vi valde ett viner för att det är en naturlig turistattraktion. Folk besöker dem ständigt för att få se vinbryggeri och vin, nu kan de också få se en demonstration av hur man gör vätgas av jordbruksspill, säger Bruce Logan, miljöingenjör på Penn State, till MSNBC.

Utvecklingen av generatorn är inte färdig. Målet uppges vara att använda vätgasen för energiproduktion och som drivmedel. Penn State räknar med att unna utvinna mer energi i form av vätgas än det fordras att hantera spillvattnet. Därmed skulle vingården kunna bli en nettoproducent av energi, menar Bruce Logan.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.