Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

DTP-föreningen: långvarig användargrupp visar inga tecken på att avmattas

Publicerad: 7 november 2008, 09:26

Det hela började 1988 då Xerox släppte det allra första praktiskt användbara textlayoutprogrammet för PC: Xerox Ventura Publisher. Plötsligt fick alla kataloglayoutare, veckotidningsmänniskor och boktryckare en helt ny horisont: ett automatiskt verktyg som sidplanerade 500 sidor på en 286-PC på ett par sekunder


En av gruppens skarpsinnigare medlemmar översatte programmet till svenska och SVPUG (Swedish Ventura Publisher User Group) var född. Efterhand som Desktop Publishing blev ett begrepp bytte föreningen namn och inriktning till nuvarande DTP-föreningen.

Xerox Ventura Publisher, programmet som gav kraft åt DTP-vågen 1988

I föreningen finns erfarna användare av de flesta layoutsystem, både för magasins- och industribruk, som Frame Maker, Page Maker, InDesign och Ventura Publisher. På medlemsmötena tar man upp ämnen som alla har intresse av, som: layout, presentationsprogram, webbpublicering, elektronisk hantering av blanketter, digital fotografering, bildbehandlingsprogram, ljudhantering, säkerhet och olika specialprogram.

Gruppens medlemmar är också långvariga experter på lite knepigare publicering, som hur man betvingar Acrobat i alla dess former, blankettlayout, automatisk katalogpublicering och webbpublicering med olika automatiska verktyg, diverse ovanliga grafiska program och dokument- och ärendehanteringssystem. Om så önskas kan man ta in föredragshållare som gräver sig djupare ned i något ämnesområde. Både färghantering, kreativ digitalfotografering och ”hur du skapar ditt eget webbpubliceringssystem” har tagits upp.

Lokala möten

Allt sedan starten har medlemmarna i Stockholms lokalavdelning träffats regelbundet. På dessa lokala möten har man gästföreläsare och kvällslånga diskussioner med erfarenhetsutbyten, där man knyter nya kontakter under trevliga former. Det senaste på mötessidan är videomöten, för att öka medlemmarnas möjligheter att delta.

Berikande

Föreningens ständiga ambition att, utifrån medlemmarnas önskemål, årligen genomföra ett antal studiebesök och seminarier har inneburit många lärorika upplevelser. Allt med anknytning till publicering med datorn som redskap.

DTP-föreningen är en professionell grupp som sannolikt har en expert som skulle passa dig! Behöver du en expert finns en expertmatris att tillgå, där medlemmarna lagt in sina kunskaper och färdigheter.

Titta in hos DTP-föreningen på www.dtp.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev