Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Du tänker – Roboten lyder order

Publicerad: 31 Mars 2009, 06:18

Nu går det att styra robotar med en tanke. Hondas humanoid Asimo lyder order utifrån EEG- och nirs-analys.


Ämnen i artikeln:

Robot

Vi är först, hävdar Honda, och meddelar att humanoiden Asimo numera kan styras med tankens kraft. Genom att mäta hjärnaktiviteten hos en försöksperson med EEG, Elektroencefalografi och blodflöden i hjärna med nära infraröd spektroskopi, NIR, samt översätta en informationen till styrdata för Asimo kan humanoiden göra rörelser som försökspersonen inte utför, bara tänker sig att han utför.

Honda, som samarbetar med Advanced Telecommunications Research Institute och Shimadzu, har inte utfört experimenten offentligt men ska enligt tidningen Networkworld publicerat en video där resultaten demonstreras. Bilder på Hondas webbplats visar en testperson utrustad med en hjälmliknande skanner som mest påminner ganska mycket om en hårtork. I videon ska en bild av en högerhand visas för testpersonen som sedan ombedes visualisera hur han rör sin högra hand på ett liknande sätt. Efter en tid, oklart hur lång, rör Asimo – som är ansluten till testutrustningen – sin högra hand. Enligt Honda fungerar tolkningen av tankarna i 90 procent av testerna.

Arbetet är en vidareutveckling av vad Honda gjorde 2006. Med hjälp av MRI, magnetisk resonanstomografi, lyckades företaget styra en robothand på ett liknande sätt. Demonstrationsvideon från Honda inleds med klipp där luftkonditioneringen i ett rum startar när personerna i rummet tycker det är för varmt och bildörrar som öppnas automatiskt när ägaren – tungt lastad med shoppingkassar – närmar sig bilen. Hushållsrobotar som tar itu med sysslor när ägaren tycker att något behöver göras är ytterligare ett exempel.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Robot

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.