Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dubbla budskap om Kinas utsläpp

Publicerad: 31 mars 2016, 10:39

Minskar eller ökar koldioxidutsläppen i Kina? Det internationella energiorganet IEA ifrågasätts nu för sina beräkningar om en bruten utsläppstrend.


Ämnen i artikeln:

ForskningKinaKolUtsläpp

Med minskad tillväxt och ökat fokus på klimatfrågor såg 2014 ut att bli ett genombrottsår för Kinas utsläppstrend. Enligt landets officiella statistik minskade kolanvändningen det året med 2,9 procent. Och det internationella energiorganet IEA har utifrån statistiken beräknat att Kinas koldioxidutsläpp 2014 minskade med ungefär 1,5 procent. Men att blint utgå från kinesisk statistik innebär stora osäkerheter. Nu ifrågasätter forskare från bland annat norska Center for International Climate and Environmental Research, CICERO, i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change IEA:s tolkning såväl som en nedåtgående utsläppstrend i Kina.

Enligt forskarna pekar beräkningar som gjorts från annan statistik på en ökning av koldioxidutsläppen i Kina under 2014 med 0,9 procent. Därmed menar de att den uppskattade minskade användningen av kol inte är lämplig att utgå från för att beräkna koldioxidutsläppen.

En anledning till att en minskad kolanvändning inte leder till minskade utsläpp kan handla om kvaliteten på kol. Enligt forskarna använder Kina nu kol med högre energitäthet och därmed följer inte utsläppskurvan kolanvändningskurvan.

Dessutom pekar forskarna på att energianvändningen från kol antagligen låg på samma nivå 2014 som tidigare, men väntas minska under 2015, samt att de kinesiska koldioxidutsläppen sannolikt ökade med ungefär 0,8 procent samma år. Tvärtemot vad IEA kommit fram till.

I en kommentar till den nya studien säger Greg Frost, talesperson för IEA, att det vanligtvis tar ungefär två år att utvärdera utsläppen ett visst år i ett land. I sommar väntas därför IEA komma med en uppdaterad beräkning av de kinesiska utsläppen.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ForskningKinaKolUtsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.