Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Duellen: Om kärnkraft, piskor och morötter…

Publicerad: 7 juli 2010, 15:26

…och vad Mona respektive Fredrik skulle göra om de var miljöansvariga i näringslivet idag. I denna rond är de miljöpolitiska skillnaderna väldigt tydliga.


Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

FRÅGA 1. Är kärnkraft lösningen i arbetet med klimathotet?
MONA:  Det är ingen lösning på klimathotet, särskilt inte i Sverige. Redan i dag är vi nästan helt oberoende av fossila bränslen för att klara vårt elbehov. Vi kan dessutom i framtiden helt ersätta kärnkraften med förnybar energi och energieffektivisering.

– Internationellt tycks inte heller kärnkraften vara ett alternativ. Antalet kärnkraftverk minskar och de fåtal som byggts har blivit väldigt kostsamma och tagit mycket lång tid att bygga. I stället behövs även internationellt en kraftfull satsning på förnybar energi. Då är det viktigt att Sverige och svenska företag ligger långt framme och utvecklar framtidens hållbara energiteknik.
Att satsa på kärnkraft, som den nuvarande högerregeringen vill, innebär också att framtida investeringar i det förnybara trängs undan.

FREDRIK: Vi vet att det inte finns någon mirakellösning på klimathotet. Det är helt enkelt inte troligt att en enda typ av elproduktion ensam kan lösa klimatproblemet. Däremot ser vi kärnkraft som ett sätt bland flera att producera koldioxidfri el under överskådlig tid. Den överenskommelse vi har inom Alliansen bygger på tre ben: Vattenkraft, kärnkraft och förnybart.

FRÅGA 2: När vi i våras frågade representanter för i princip alla partier så sa de enstämmigt ”Det ska bli dyrare att göra miljödåliga saker, miljöbra företag ska premieras”. Hur kommer detta ske i praktiken?

FREDRIK: Det sker i dag. Vi har använt skattesystemet offensivt genom att till exempel göra det billigare att äga miljöbilar och samtidigt beskatta drivmedlet mer. Kostnaderna för miljöpåverkan har ökat, men vi har balanserat det genom att sänka skatterna på arbete. Vi har dessutom gjort tjänster billigare vilket ställer om konsumtionen.

MONA: Med den nuvarande regeringen, inte alls tydligen. Se bara hur de nu i valrörelsen driver kampanj mot en höjning av koldioxidskatten. Eller hur de tog bort skatten på handelsgödsel. Allt miljöengagemang och all oro för klimatfrågan är plötsligt som bortblåst.

– Vi rödgröna har däremot gjort tydliga prioriteringar i vår budget. Vi höjer koldioxidskatten för alla företag och inför en kilometerskatt på tunga lastbilstransporter, utländska lastbilar ska betala kilometerskatt i Sverige som svenska lastbilar gör i andra länder, samtidigt som stöder företag som vill ställa om med riskkapital, ett klimatinvesteringsprogram och stora investeringar i järnvägstransporter.

FRÅGA 3: Vad skulle du göra om du vore miljöansvarig i näringslivet idag?

MONA: Varför begränsa miljöfrågor bara till miljöansvariga? Jag tycker att det är en fråga för alla chefer i våra i företag. Som ansvarig skulle ta tillvara det stora miljöengagemang som finns bland människor och försöka marknadsföra mitt företag på miljöfrågan. Det går att sälja på att man ligger längst fram på miljöområdet.

FREDRIK: Jag ser det inte som min roll som politiker att kommentera hur miljöchefer inom näringslivet ska bedriva sina verksamheter.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.