Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Durban: klimatkompromiss på övertid

Publicerad: 12 december 2011, 06:39

Inget sammanbrott. Men heller inget riktigt klimatavtal. Det blev slutresultatet av toppmötet i Durban

Ämnen i artikeln:

Cop 17COP

Politiker och tjänstemän satt kvar 36 timmar på övertid för att få ihop ett klimatavtal på toppmötet i Durban. Ett tag såg det inte ut att bli något avtal – men till slut lyckades länderna enas om hur förhandlingarna ska fortsätta under de närmaste åren.

Förhandlingarna nådde alltså framgång i procedurfrågan. Nu har alla stora länder – inkluderat Kina, Indien och USA – gått med på att få fram ett rättsligt bindande avtal år 2015 som ska träda ikraft 2020. En kommitté får fyra år på sig att formulera ett innehåll.

EU kommer under tiden att fortsätta med Kyoto II fram till 2017.

EU lyckades få ö-nationer och en rad u-länder på sin sida i förhandlingarna. Det ökade pressen på jätteländerna Kina och Indien som försökt att hålla sig till det stora kollektivet av utvecklingsländer, kallat G 77, skriver DN.

Så här kommenterar Johan Rockström, chef för Stockholm Enviromental Institute, avtalet i SR P 1

– Överenskommelsen i Durban är betydelsefull i den meningen att världen återigen bestämmer sig för att målet är ett juridiskt bindande avtal. Det är positivt, men det är otillräckligt i förhållande till vad vetenskapen säger är nödvändigt att göra. Faktum är att det skjuter problemen ännu längre in i framtiden.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev