Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Durban: Sista natten med gänget

Publicerad: 9 December 2011, 09:53

Nu drar det ihop sig till slutförhandlingar på COP17 i Durban. Överenskommelser krävs i tre frågor. Och det kan bli en lååååååång natt.


Slutspurten i Durban-förhandlingarna startade redan igår då ministrarna satt över midnatt för att gå igenom och ändra texterna i förhandlingarna. Fortfarande har man inte lyckats få samsyn i flera viktiga frågorn.

De viktigaste spåren under förhandlingarna har varit huruvida Kyotoprotokollet ska förlängas, hur och om man ska fortsätta arbeta fram ett större globalt avtal och hur den gröna klimatfonden ska utformas och finansieras.

Det har ryktats om att en överenskommelse av något slag är nära, men exakt hur denna överenskommelse ser ut har ännu inte läckt ut från förhandlingarna. Några troliga slutsatser har världens media ändå börjat dra.

Många medier berättar att Kyotoprotokollet troligen förlängs från 2013 till 2017 och att det är EU som rättar avtalet genom att skriva under det med ett stort antal fattiga länder. Enligt medierapporteringen har också Kina skiftat sina positioner något och väntas kunna gå med på ett bindande klimatavtal från 2020 om alla världens länder deltar. Vad det gäller den gröna klimatfonden rapporteras det att den kommer att sjösättas, men att den inte bara kommer att bestå av kontanter, utan också krediter och räntegarantier.

För världens miljöministrar återstår nu sista natten med gänget – och förhoppningsvis att kunna skriva under en någorlunda konstruktiv överenskommelse.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.