Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

DVD-brännaren ett optiskt under – men undvik Acer

Publicerad: 18 januari 2008, 13:22

Har du också en Acer laptop där DVD-brännaren har gett upp till hälften? Det är tydligen inte helt ovanligt.


Svensk service inget vidare

Jag har inte mycket till övers för OnOff som frontända till Acers serviceorganisation. Inte nog med att det är hifi-pjuttar som tar emot apparaterna, servicen försiggår i Tyskland och tar flera veckor. När apparaten kommer tillbaka är bara hälften av felen åtgärdade.

Min Acer Travelmate 2300 hade fått ett långt grönt streck tvärs över skärmen, det gnistrade om nätaggregatet och DVD-brännaren hade börjat läsa allt sämre. Jag skrev ihop en lista över felen, på engelska, och gick med apparaten till OnOff i Sickla. Den tränade schimpansen tog emot apparaten och min lista, fattade ingenting och fick fråga om allt jag skrivit och knappade sedan in två rader som felbeskrivning. Lappen såg jag aldrig mer. När apparaten kom tillbaka var det gröna strecket borta, liksom mitt nätaggregat, som inte stod att återfinna. Jag fick ett nytt ”låneaggregat” som jag skulle återlämna så fort de hittat mitt. Det var mer än ett år sedan. Jag kör fortfarande på ”låneaggregatet”. Enligt retursedeln hade de iallafall bytt DVD-brännaren.

Det gick bra ett halvår, sen slutade den att bränna DVD-R. Efter ytterligare en månad slutade den att läsa färdigbrända DVD-R och kunde bara läsa DVD-ROM (filmer). Länge gick jag och tvekade om jag skulle lämna in den på service, men tog sedan en rövare och köpte en 8x Samsung SN-W082 på Kjell & Company och den passade alldeles utmärkt.

Steg för steg

Så här gör man:

1. Lossa de fyra frontskruvar
(bakom gummiduttar) som håller den främre, svarta ramen runt bildskärmen.

2. Lyft upp den svarta räfflade listen
bortom tangentbordet, den med av-på-knapp och diverse brytare för att starta olika program.

3. Då ser du de två skruvar
tangentbordet är fäst med. Skruva bort dem och lyft upp tangentbordet.

4. Inse hur tangentbordets
flexkabel är fäst i sin kontakt på moderkortet och lossa den försiktigt.

5. DVD-brännarens enda skruv
är nu blottlagd. Skruva bort den, dra ut brännarsläden och skruva bort själva brännarenheten. Den har en grå plastram runt som du måste ta bort också.

6. Stampa på den gamla
brännaren och skruva in den nya istället.

Provkör.

En makalös manick

Nu ska vi pilla. Lossa alla tänkbara skruvar i höljet till den gamla DVD-brännaren och förbered dig på en liten utflykt i den finmekaniska världen. DVD-läsare är ganska avancerade saker. Ta bort alla lock, så att optiksläden blottas.

Om man sprättar bort de två små gejdrar som optiksläden glider på och tar bort sagda släde ska man finna en liten skruvmekanism som är den som grovmatar optikpaketet längs skivans radie. Den matningen är allt för grov för att optiken ska kunna hänga med i skivans ocentrering och andra felaktigheter. Därför finns det en voice-coil-mekanism på själva optiken som kan göra de sista justeringarna i sidled. Linsen måste också kunna justeras i höjdled för att fokusera korrekt. Det sköts också av en voice-coil-mekanism. Det är rörelser i närheten av 0,01 mikrometer.

Runt själva hjärtat av optikpaketet, där strålgången är, sitter det massor av flexkabel, alltså vansinnigt tunt, gulaktigt kretskort, som fungerar som ledningar. De är vikta runt optikpaketet hit och dit. Använd en liten sax för att komma in till strålgången.

Strålen skapas i en av två lasrar beroende på om det handlar om CD eller DVD, eftersom laseregenskaperna är olika i de båda fallen. När man ska läsa CD används en effekt på 0,18 mW mot skivan och när man skriver används 2 mW, vid våglängden 790 nanometer, alltså infrarött. När man ska läsa DVD används en effekt på 1 mW mot skivan och när man skriver används 18 mW, vid våglängden 650 nanometer, alltså rött ljus. Principen är att man vid skrivning helt enkelt förångar färgämnet i skivan, så att det inte längre kan absorbera läslaserljuset. Poff. Det blir en liten ångpuff inuti plasten.

Av den anledningen finns det två sensorer också. Det blir tillsammans fyra strålar som ska samsas i samma huvudlins och fokuseras upp mot skivan. För att få ihop strålarna använder man två stråldelarprisman, som bara är ett par millimeter längs sidorna. Just på den här bilden har undertecknad sprättat bort de flesta sensorerna, eftersom de störde i bilden. Allting är fastlimmat i metallchassit med minimala duttar av epoxi. Det syns särskilt bra runt första linsen.

Avståndet mellan punkterna A och B är endast 36 millimeter.

(För blålaserskivor kommer en laser på 405 nanometer att tillkomma, plus sensor. För Lightscribe tillkommer ytterligare en laser på 40 mW vid 780 nm. Kan du tänka dig strålgången för detta?)

Här ser du strålgången. Strålarna kommer från någon av lasrarna, passerar stråldelarna och går ut genom systemets första fasta lins varefter de träffar en 45 graders lutande spegel under den rörliga huvudlinsen och kastas uppåt. I detta skede är strålarna fortfarande parallella. Huvudlinsen fokuserar strålarna till en punkt på skivan där de reflekteras tillbaka och kommer ut i stråldelarna igen och reflekteras vidare till sensorerna.

Här ser du de borttagna sensorerna och lasrarna. De runda hålen i lasrarna är linser där strålen kommer ut. Tilledarna till lasrarna är ganska grova för det rör sig om mycket ström. Det lilla kretskort som hänger mitt i luften är laserdrivaren. Kortet är nedtryckt i en springa i metallchassit för kylningens skull. Lasern till höger har någon form av filter pålimmat.

Likströmsmotorn som snurrar skivan sitter inuti navet. Den är platt och är till del utlagd på kretskortet. Sådana motorer kallas pannkaksmotorer.

Låsmekanismen som håller luckan stängd är ett litet underverk i sig. En vansinnigt liten likströmsmotor, med endast 7,5 millimeters dameter har en snäckskruv monterad på axeln, som driver ett kugghjul. Kugghjulet har en excenter som knuffar på låskolven. Kugghjulet går bara ett varv och stoppas i ändläget av en plastarm som far in i en mikroskopisk läsgaffel (gränslägesbrytare).

Kan någon låna mig en halvmillimeters skruvmejsel?

Här sitter undertecknad och fixar till Acer-tangentbordet med pannlampa, för allting är ju så svart! Mellanslaget hade blivit snett. Som tur är, är det en enkel snäppmekanism, om än i lilleputt-format.

Så går du vidare

Acers servicehandbok till Travelmate 2300 finns på www.frc-tech.com/docs/manuals/SG/acer/SG_TM2300_TM4000_TM4500.pdf
Andra optiska layouter: www.jsapi.jsap.or.jp/Pdf/Number03/CuttingEdge2.pdf

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.