Klimat
Dyk djupare i Internet med Deepdyve
Publicerad: 29 januari 2009, 06:10
Deepdyve visar saker som Google missar. Sanningen är att Google missar massor.
En mycket stor del av Internet är inte tillgängligt för Google, eller om det är det, väljer Google bort det för att det inte är pouklärt nog, eller tillräckligt ofta sökt eller länkat.
Mycket, jag faktiskt 99% av webbens innehåll ligger dolt bakom betalspärrar, är ostrukturerat eller kräver prenumeration. Google indexerar bara artikelutdrag och metadata, inte hela (skyddade) artiklar. De stora förlagens webbsidor har egna sökmaskiner som Google med flera inte kan ta sig igenom.
Allt detta blir till ett stort mörkertal i Google. Du kan lysa upp i mörkret med Deepdyve. Deepdyve själva kallar det outforskade området för den djupa webben, The Deep Webb.
Lång-långa sökargument
Eftersom Google inte tillåter tillräckligt exakta sökargument (inte AND, OR eller NEAR) utan är optimerad för korta sökargument får man på tok för många svar, så många att man mycket lätt kan riskera att missa något viktigt 23654 svar längre ned. Eller om man använder ett lägre sökargument kan man riskera att inte få några svar alls (trots att 99% av webben egentligen återstår att söka i). Kommersiella sajter och porrsajter är mycket intelligent konstruerade och kommer fram i alla sökningar oavsett vad man sökte på. Om du så söker på ”partikelstrålevapen” kommer det ändå med säljsajter och annat irrelevant skräp.
Söksidan i Deepdyve. Listan till vänster är kategori- och ämnesområdeslistan med filter mm. Sökresultaten till höger är aningen mera uttömmande än Googles.
Indata behöver inte vara ord på engelska, som i Google dessutom är begränsat till 32 ord. Här kan du klistra in 25.000 tecken, stycken, formler, musikaliska noter, kemiska formler, hela dokument eller uppsättningar av dokument och söka på. Du kan välja in eller välja bort ämnesområden. Din sökhistoria lagras så du kan göra om samma sökning vid ett senare tillfälle.
En nackdel är att man måste vara registrerad och inloggad för att kunna använda Deepdyve. De vill ha data om dig, till något… och då får du ändå inte det fulla utbytet av Deepdyve.
För detta måste du betala 45 dollar i månaden och skaffa dig Deepdyve Pro. Då får du dina sökresultat sorterade i mappar, sökresultaten visas grupperade i Venn-diagram, en sorts mycket användbara diagram som liknar nervceller och kan visa hur olika resultat överlappar varandra, du kan filtrera resultatet för att till exempel bara få se patent, tidningar, mediciner osv.
Venndiagram visar överlappande intresseområden och kan användas för att zooma ned i infiormationsmängden
Det finns absolut ett behov av att validera information direkt från källan, precis som Deepdyve själva framhåller. Internet är idag ett surrande getingbo av falska nyheter, hoaxar, envisa rykten, myter och rena lögner. Google har ingen möjlighet att ranka sökresultatens kvalitet eller giltighet. Wikipedia har redan fått känna på nackdelarna med absolut fri- och öppenhet. Deepdyve säger själva att de bara indexerar expertkällor och har en lista på över 30.000 informationssamlingar man regelbundet dammsuger efter ny information.
Uppenbarligen räknas Wikipedia som en så tillförlitlig informationskälla att den kommer med i sökningarna.
Framtiden får utvisa hur bra Deepdyve klarar sig. Det ska mycket till för att slå Google på fingrarna och om man tvingas registrera sig och betala för att få de verkliga fördelarna kan det mycket väl hända att Deepdyve hamnar i de grå, dammiga vrårna på forskningsinstitutionerna. 4320 kronor om året för att få söka på Internet känns lite väl mastigt. Gratis är gott, är ledordet idag, men tiden står inte still och Google kan inte härska för evigt.
Deepdyve finns på www.deepdyve.com
Vad indexeras: http://www.deepdyve.com/why_deepdyve/expert_sources
Jörgen Städje