Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dykparadis inför förbud mot solkräm för att skydda korallreven

Publicerad: 1 November 2018, 07:03

Foto: CCPAPA/Pixabay

Den lilla önationen Palau i Stilla havet har infört ett förbud mot solskyddsfaktor för att skydda landets korallrev mot förgiftning. I maj i år meddelade Hawaii att man förbjuder solkrämer från och med 2021.


Enligt Palaus regering finns flera vetenskapliga studier som visar att oxybezone, octocrylene och parabener, ämnen som finns i de flesta solskydd, skadar korallreven allvarligt. En regeringstalesman säger till nyhetsbyrån AFP att flera av Palaus korallrev tar emot fyra båtar i timmen. Båtarna är fullpackade med turister som tillsammans ger ifrån sig tusentals liter solkräm när de går i vattnet.

Palau har gjort mycket för att skydda havsmiljön. 2009 instiftade nationen världens första hajreservat. De har också förbjudit kommersiellt fiske, och alla som besöker landet måste ha en stämpel i passet som visar att de gått med på att respektera miljön.

Den som importerar eller säljer solkräm i Palau efter år 2020 straffas med böter på 1 000 dollar. Turister som har med sig solskyddsfaktor i bagaget kommer att få den konfiskerad.

I maj i år meddelade Hawaii att man förbjuder solskyddsfaktor från år 2021. Craig Downs, chef för Haereticus Environmental Laboratory på Hawaii, uppmanar solkskyddstillverkare att ta sitt ansvar och ersätta de kemikalier som använts i solskydd de senaste 50 åren. Hans råd till turisterna är att istället sätta på sig mer kläder för att skydda sig mot solen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.