Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dykparadis inför förbud mot solkräm för att skydda korallreven

Publicerad: 1 november 2018, 07:03

Foto: CCPAPA/Pixabay

Den lilla önationen Palau i Stilla havet har infört ett förbud mot solskyddsfaktor för att skydda landets korallrev mot förgiftning. I maj i år meddelade Hawaii att man förbjuder solkrämer från och med 2021.


Enligt Palaus regering finns flera vetenskapliga studier som visar att oxybezone, octocrylene och parabener, ämnen som finns i de flesta solskydd, skadar korallreven allvarligt. En regeringstalesman säger till nyhetsbyrån AFP att flera av Palaus korallrev tar emot fyra båtar i timmen. Båtarna är fullpackade med turister som tillsammans ger ifrån sig tusentals liter solkräm när de går i vattnet.

Palau har gjort mycket för att skydda havsmiljön. 2009 instiftade nationen världens första hajreservat. De har också förbjudit kommersiellt fiske, och alla som besöker landet måste ha en stämpel i passet som visar att de gått med på att respektera miljön.

Den som importerar eller säljer solkräm i Palau efter år 2020 straffas med böter på 1 000 dollar. Turister som har med sig solskyddsfaktor i bagaget kommer att få den konfiskerad.

I maj i år meddelade Hawaii att man förbjuder solskyddsfaktor från år 2021. Craig Downs, chef för Haereticus Environmental Laboratory på Hawaii, uppmanar solkskyddstillverkare att ta sitt ansvar och ersätta de kemikalier som använts i solskydd de senaste 50 åren. Hans råd till turisterna är att istället sätta på sig mer kläder för att skydda sig mot solen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.