tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dynga och trafik bakom Asiens bruna moln

Publicerad: 29 januari 2009, 06:59

Ett brunt moln täcker södra och östra Asien. Svenska och indiska forskare har hittat källorna.


Eldning av ved, kodynga och jordbruksavfall samt industrier och trafik. Det är orsaken till det mörka moln som täcker stora delar av södra och östra Asien. Det har en grupp svenska och indiska forskare funnit, rapporterar Vetenskapsrådet.

– Vi har gjort mätningar på naturligt förekommande kol-14 i luftburna sotpartiklar i västra Indien och på Maldiverna utanför sydvästra Indien som visar att två tredjedelar av sotet i det bruna molnet härstammar från förbränning av biomassa, bland annat i hushållens matlagning och i jordbrukens svedjebruk, medan en tredjedel kommer från förbränning av fossila bränslen, säger en av forskarna, Örjan Gustavsson, professor i biokemi vid Stockholms universitet, till Vetenskapsrådet som varit med och finansierat undersökningen.

En av slutsatserna är att insatser för att begränsa molnet inte ska inskränkas till åtgärder mot trafik och kolkraftverk. Fattigdomsbekämpning, exempelvis möjlighet för fler hushåll att laga mat och att värma bostäder utan öppna eldar av ved och kodynga anses också vara viktigt. Även spridning av anpassad grön teknologi som begränsar utsläppen från småskalig eldning bör ske.

Om åtgärder sätts in och blir framgångsrika kan effekterna bli snabba, skriver Stockholms univeristet som också rapporterar om rönen. ”Sotpartiklar står globalt för närmare hälften av uppvärmningspotentialen från koldioxid. En viktig skillnad är att halterna av koldioxid i atmosfären minskar endast på en långsam 100-årig tidsskala emedan uppehållstiden för sotpartiklar i atmosfären är endast dagar-veckor, vilket ökar hoppet för en snabb återhämtning av deras påverkan på klimatsystemet”, skriver universitetet.

Rönen är publicerade i denna veckas nummer av Science.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev