Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dyr nota för 2018 års mest extrema väderhändelser

Publicerad: 27 december 2018, 16:50

Orkanen Florence som svepte in över USA, Centralamerika och Karibien under september resulterade i ekonomiska förluster om 17

Foto: NOAA Satellites

Under 2018 slog klimatrelaterade extrema väderhändelser till mot alla jordens befolkade kontinenter, med svåra mänskliga och ekonomiska kostnader som följd. Årets tio värsta väderhändelser resulterade i ekonomiska förluster om cirka 766 miljarder kronor enligt en ny rapport från den ideella organisationen Christian Aid.


Fler och värre extremväder är en konsekvens av klimatförändringen som klimatforskare varnar för. Under 2018, när den globala medeltemperaturen ligger på ungefär en grad över förindustriell nivå, har vi också bevittnat flera svåra väderhändelser som har lett till stora ekonomiska kostnader och resulterat i att miljontals människor har förlorat sina hem.

Den ideella organisationen Christian Aid har i en ny rapport identifierat årets tio värsta väderhändelser, från extrem värme till översvämningar, och räknat ut att den totala notan för katastroferna landar på cirka 766 miljarder svenska kronor (84,8 miljarder USD).

Christian Aid konstaterar att alla tio katastrofer har två saker gemensamt: dels har de resulterat i ekonomiska förluster om minst nio miljarder kronor (1 miljard USD) vardera, dels har de uppstått på grund av eller förstärkts av klimatförändringen.

”Effekterna av klimatförändringen är inte längre diskreta. Vi ser de spelas ut här och nu på våra tv-skärmar, i tidningsrubriker och i sociala medie-flöden. De exempellösa översvämningar, torkor, värmeböljor, skogsbränder och stormar som vi har bevittnat under senare år är ett resultat av klimatförändringen”, säger klimatforskaren Michael Mann, professor vid Penn State University, i en kommentar till rapporten.

De väderhändelser som har resulterat i störst ekonomiska förluster under 2018 är orkanen Florence och Michael som slog mot USA och delar av Centralamerika samt Karibien under september. Slutnotan för Florence estimeras till 17 miljarder USD och Michael kostade 15 miljarder USD.

Bland årets väderextremer listas även bland annat torkan i Argentina som slog ut skördar för sojabönor och majs vilket ledde till förluster om 6 miljarder USD. Kerala i Indien drabbades av den värsta översvämningen på 80 år vilket ledde till drygt 500 dödsfall, tvingade miljontals människor på flykt och resulterade i ekonomiska förluster på 3,7 miljarder USD. Och slutnotan för torkan i Europa, inklusive Sverige, landade på cirka 7,5 miljarder USD.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.