Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dyr nota för läckande metangas

Publicerad: 12 November 2009, 12:30

Det ekonomiska värdet av läckande metangas uppgår till minst 24 miljarder dollar varje år. Det menar en professor i Colorado.


Naturgas består nästan helt och hållet av metangas som förr eller senare stiger upp i atmosfären. Det är vanligt att gasen läcker ut vid utvinningen av olja och gas och längs de rörledningar som fraktar gasen till konsumenterna.

Metan är en kortlivad växthusgas som finns kvar i atmosfären i cirka tio år – men mätt per enhet ställer den till med 25 gånger större skada än koldioxid.

Amerikanska Naturvårdsverket tror att Ryssland är den största skurken när det gäller läckage av metangaser – cirka 13 miljarder kubikmeter år 2006. Medan USA släppte ut cirka 10, Ukraina 7 och Mexico 6 miljarder kubikmeter, rapporterar New York Times.

Professor Roger Peilke Junior vid universitetet i Colorado Boulder uppskattar det kommersiella värdet av den förlorade gasen till 24 miljarder dollar varje år. Om man till detta lägger kostnaden för gasens växthuseffekt blir notan ännu högre.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.