Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dyr nota väntar danska tjuvfiskare

Publicerad: 29 november 2010, 10:17

Nu ställs de danska tjuvfiskarna inför rätta. Höga böter väntar de som trotsat fiskeförbudet i Kategatt, rapporterar Greenpeace.


I augusti avslöjade Greenpeace hur danska yrkesfiskare fiskat i fiskeförbudzonen i Kategatt. Nu har danska fiskerikontrollen skickat det första fallet till polisen. Enligt uppgifter från Danmarks fiskeriförening kommer bötesbeloppet att bli 100 000 kronor plus den illegala fångstens värde på mellan 300 000 och 500 000 kronor.

Det är Greenpeace som dokumenterat hur danska fiskebåtar trotsar fiskeförbudet i delar av Kategatt. Materialet ligger till grund för polisens utredning. De illegala fångsterna i området gör det svårare att rädda den akut hotade Kategatt-torsken.

Efter avslöjandet har de danska myndigheterna skärpt tonen mot yrkesfiskare som inte respekterar fiskeförbudzonen. En yrkesfiskare som togs på bar gärning i höstas har redan fått sin licens indragen i en månad.

– Jag hoppas att svenska myndigheter lär sig av de danska myndigheternas agerande. Snabba och kännbara sanktioner är viktiga för att stävja det illegala fisket även i Sverige, säger Jan Isakson på Greenpeace.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.