Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dyr sightseeing i zeppelinare

Publicerad: 28 oktober 2008, 08:10

Turister i Kalifornien har fått en ny attraktion, en tur med zeppelinare.


De har inte synts till överdrivet mycket sedan 1937 när Hindenburg kraschade. I dag används zeppelinare främst för havs- och gränsövervakning. Amerikanska flottan satte exempelvis in en zeppelinare, Skyship 600, i spaningen mot smugglare och båtar i nöd i vattnen mellan Floridas sydkust och Cuba.

Men de förekommer även inom turismen. I går syntes en ny zeppelinare över Oakland i Kalifornien, rapporterar San Francisco Chronicle. Bakom flygturen låg det amerikanska bolaget Airship Ventures som inledde en pr-kampanj för sightseeing-turer med farkosten.

Den 75 meter långa och heliumfyllda zeppelinaren väger åtta ton och är byggd av tyska Zeppelin Luftschifftechnik GmbH. Farkosten, byggd i kolfiber och aluminium, klarar en last på 1.950 kilo och når en toppfart på 68 knop, motsvarande cirka 125 kilometer i timmen. Marschhastigheten för gondolens tolv passagerare är 65 kilometer i timmen.

Det är inte billigt att åka zeppelinare. En timmes tur kostar motsvarande cirka 4.100 kronor och två timmars tyst färd kostar 7.800 kronor. De tyska zeppelinarna används sedan tidigare för sightseeing-turer vid Bodensjön kring gränserna till Tyskland, Österrike och Schweiz. Zeppelin Luftschifftechnik som ligger bakom turerna säger sig ha en backlogg på 10.000 oflugna biljetter, något som ska ha inspirerat till verksamheten i Kalifornien.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.