Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dyra ledningar kan stoppa ny vindkraft

Publicerad: 7 September 2011, 05:59

Den första som vill koppla in ny vindkraft på en ny kabel måste betala hela investeringen i den nya kabeln. De stora bolagen säger nu till Vetenskapsradion att det här stoppar ny utbyggnad av vindkraften.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Det handlar om en investering på kanske hundratals miljoner för en ny kabel, när de gamla inte räcker till för ny vindkraft. Vattenfall, Eon och Fortum är överens om att den här så kallade tröskeleffekten stoppar upp ytterligare utbyggnad av vindkraften, enligt Vetenskapsradion.

Vetenskapsradions granskning visar att det handlar om vindkraftsprojekt på sammanlagt tusentals megawatt där entreprenörerna nu inväntar besked från Näringsdepartementet om att reglerna ändras.

Förslaget till ändring, som regeringen fick på sitt bord för ett och ett halvt år sedan, går ut på att Svenska Kraftnät tar den ekonomiska risken för nya kablar tills tillräckligt många kraftverk hunnit ansluta sig och betalar sin del.

Regeringen ska vara klar med en egen utredning i december, men det är oklart när en ny lag kan komma.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.