Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dyrbart laga eldhärjad kanaltunnel

Publicerad: 3 november 2008, 07:31

Hela tunneln under Engelska kanalen öppnas på nytt i mitten av februari. Sedan branden i september har delar av tunneln varit stängda. Trots det ökar passagerarvolymen stadigt.


Det var den 11 september som en skåpbil på ett frakttåg fattade eld 9,5 kilometer före Calais. Elden spred sig och 14 personer skadades. Tunneln fick stängas helt under två dagar.
I dag är trafikvolymen genom tunneln nästan tillbaka till det normala. Till BBC säger Eurotunnels styrelseordförande Jacques Gounon att målet är att återfå full kapacitet i norra tunneln till mitten av februari. Bolaget bedömer att branden kostat dem 21 miljoner euro. Den sammanlagda restaureringskostnaden uppskattas till strax under 60 miljoner euro.

Trots den störning som branden innebar har tågbolaget Eurostar, som sköter transporterna, noterat en passagerarökning på 6,4 procent för juli till september jämfört med samma period förra året. Under dessa tre månader fraktade tågen 2,37 miljoner passagerare. Sedan början av året har sju miljoner människor rest med Eurostars tåg.

Petter Lobråten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev