Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dyster prognos för Östersjön

Publicerad: 30 augusti 2010, 08:06

Den så kallade ”tillväxten” är Östersjöns största hot. Det konstaterar WWF i rapporten ”Future trends in the Baltic Sea”.

Ämnen i artikeln:

ÖstersjönHav

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I rapporten Future trends in the Baltic Sea målar WWF upp en mörk framtid för Östersjön. Konkurrensen om havet hårdnar de kommande 20 åren – antalet fraktfartyg beräknas fördubblas, kryssningsturismen ökar kraftigt, utbyggnaden av havsbaserad vindkraft likaså. Dessutom ökar tillväxten i Östersjöländernas jordbruk och industrier, vilket ytterligare stressar Östersjöns känsliga ekosystem.

Enligt en ny rapport från WWF hotar tillväxten Östersjöns känsliga ekosystem.

WWF:s rapport visar också att Östersjön redan idag är ett av de tätast trafikerade havsområdena i världen. Vad det gäller den planerade ökningen av vindkraft beröknas antalet havsbaserade vindkraftverk öka 60 gånger fram till 2030, och motsvara en yta alika stor som Gotland .
– Utan bättre planering riskerar vi att få vilda västern, ökade konflikter mellan olika intressen och ett ohållbart tryck på ett redan utsatt hav fram till 2030. Under de kommande två åren har Sverige, som ordförandeland för HELCOM, ett extra ansvar och nu gäller det att gå från ord till handling, säger Åsa Andersson som är programchef för svensk natur och Östersjön på WWF.

WWF menar att det idag saknas en samordnad planering och strategi för Östersjöns framtid. Man menar att arbetet präglas av motstridiga beslut där den ena handen inte vet vad den andra gör. Som exempel nämner man avskaffandet av skatt på handelsgödsel i Sverige, vilket direkt motverkar tidigare beslut om att bekämpa övergödningen. WWF efterlyser också att regeringscheferna runt Östersjön tar mer ansvar och skapar en mer samlad havsförvaltning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev