Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

E-böcker ingen given miljösuccé

Publicerad: 26 November 2009, 10:36

Köp gärna en läsplatta för att läsa e-böcker. Men ska du göra miljön en tjänst krävs att du är en bokmal.


Ämnen i artikeln:

Kth

Om en läsplatta ska bli lönsam ur klimatsynpunkt måste en användas till motsvarande minst 33 böcker á 360 sidor. Den är slutsatsen i en KTH-studie som jämför tre olika sätt att distribuera och läsa böcker.

Utöver analysen av läsplattans miljöpåverkan har KTH:s forskningscentrum Centre for Sustainable Communications granskat pappersböcker köpta i traditionell bokhandel och pappersböcker köpt via internetbokhandel.

Att överge pappersboken för en läsplatta är alltså inte en självklarthet ur miljösynpunkt.

– Det är lätt att tro att en e-bok inte är så miljöbelastande, men ett av studiens resultat är att det inte är så stor skillnad mellan e-bok läst på läsplatta och pappersbok. Läsplattan måste användas flitigt för att blir en miljövinnare. Det krävs att man läser minst 33 böcker á 360 sidor på sin nyinköpta läsplatta istället för på papper, kommenterar Åsa Moberg i ett pressmeddelande.

Produktion av papper är det som främst bidrar till miljöpåverkan i fråga om traditionella böcker. E-böckers påverkan härrör från tillverkningen av läsplattan.

Något som talar för läsplattan är möjligheten till multianvändning. Utöver e-böcker kan läsplattan användas för att läsa både dagstidningar och andra typer av dokument, menar forskarna.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Kth

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.