Klimat
Earth Overshoot Day inträffar tre veckor senare – på grund av coronapandemin
Publicerad: 21 augusti 2020, 09:11
Aldrig tidigare har den så kallade Earth Overshoot Day inträffat så mycket senare från ett år till ett annat. Foto: Global Footprint Network
Dagen då mänsklighetens resursförbrukning överskrider jordens årliga kapacitet inträffar i år hela tre veckor senare än förra året. Men i stort går trenden hela tiden i motsatt riktning. Det räcker med att flytta fram fem dagar om året för att åstadkomma en hållbar utveckling.
Imorgon, den 22 augusti, inträffar den dag som varje år uppmärksammas av miljöorganisationer världen över, dagen då människans ekologiska fotavtryck överskrider jordens årliga kapacitet.
Sedan förra året har datumet förskjutits i mer hållbar riktning med hela tre veckor och enligt Global Footprint Network, som står bakom beräkningen, beror den positiva utvecklingen på coronapandemin.
Enligt årets rapport om Earth Overshoot Day är det här årets datumförändring det största skiftet någonsin ett enskilt år sedan människan började överskrida jordens ekologiska kapacitet i början av 1970-talet. I flera fall har datumet flyttats fram tillfälligt, såsom efter finanskrisen 2008, men den allmänna trenden fortsätter enligt organisationen att vara att den inträffar allt tidigare. Årets framflyttning sker ju inte heller samtidigt med ökad mänsklig välfärd utan är följden av en dödlig pandemi.
”Den plötsliga krympningen av det ekologiska fotavtrycket är långt ifrån den internationella förändring som krävs för att uppnå både ekologisk balans och människors välmående, två odelbara komponenter av hållbarhet”, säger Global Footprint Network i en kommentar.
Mänskligheten använder enligt rapporten naturens resurser 1,6 gånger snabbare än vår planets ekosystem kan regenerera. Det är jämförbart med att använda 1,6 jordklot. Enligt organisationen skulle det räcka med att flytta fram datumet fem dagar per år för att uppnå ett hållbart resursutnyttjande innan år 2050.
Rapportförfattarna har beräknat att de länder som helt stängt ned under coronapandemin har minskat energikonsumtionen med 25 procent, medan en partiell nedstängning minskat energikonsumtionen med 17 procent, endast begränsade åtgärder minskat energikonsumtionen med åtta procent och de som hållit samhället helt öppet inte har minskat konsumtionen av energi.