måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EBB: ”dödsdom för biodieseln”

Publicerad: 18 september 2012, 09:56

EU svänger om biogrödornas klimatnytta

Ämnen i artikeln:

EuBiobränsle

Energikommissionär Gunther Oettinger har haft överläggningar med klimatkommisionär Connie Hedegaard om synen på förändrad markanvändning vid produktionen av biogrödor. Ett färdigt lagförslag kommer att lämnas i oktober.

Branschorganisationen European Biodiesel Board (EBB) reagerar kraftigt på uppgifterna att EU-kommissionen håller på att omvärdera sin syn på några av grödorna, och menar att det kommer att vara slutet för biodieselsektorn.

Bakgrunden är följande: i lagförslaget tar Kommisionen hänsyn till biogrödornas indirekta miljöeffekter från markanvändning – klimatnyttan blir med ett sådant synsätt inte lika stor som man tidigare räknat med.

Enligt ett index i lagförslaget
skulle klimateffekten från oljebaserade biogrödor som majs och raps justeras till 55 gram koldioxidekvivalent per energienhet Megajoule – något som minskar grödornas chans att användas som biobränsle.

Förslaget från EU-kommissionen
sänker också ambitionen för att öka andelen biobränsle i transportsektorn till 5 procent år 2020.

EBB är starkt kritisk och menar att det skulle innebära en katastrof för produktionen av biodiesel. Det kommer att få stora konsekvenser för odlingen av energigrödor och hela branschen. De biogrödor som har störst chans att lyckas i ett sådant scenario blir enligt dem industriellt producerad palmolja.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev