Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ecospark: Nu blir diodljus ännu bättre

Publicerad: 8 Februari 2012, 12:54

Med en helt ny tillverkningsteknik ska Ecospark göra ljuskvaliteten bättre och tillverkningen billigare.


Led- eller diodbelysning ses som en viktig pusselbit i världens kommande energieffektivisering. Det är i sig en revolutionerande teknik, men det svenska företaget Ecospark nöjer sig inte med vad som finns. I stället har man valt att utveckla tekniken ytterligare ett antal steg med hjälp av nanoteknik och en unik våtkemisk tillverkningsprocess. Resultatet hoppas man ska bli belysning som är ännu mer energieffektiv och betydligt billigare att tillverka, och som dessutom har ett ljusspektrum som vida överträffar det hos dagens diodlampor.
– Det är egentligen två saker som är unika med vår teknik. Den första är att vi kan få vitt ljus direkt utan fosfor. I stället arbetar vi med nanotrådar av zinkoxid och får på så sätt ett ljusspektrum som påminner om solens. Den andra är att vår teknik bygger på en våtkemisk tillverkningsprocess där man låter nanotrådarna växa. Det gör att tillverkningskostnaden kan sänkas hela fem till tio gånger, berättar Hans Lindberg, arbetande styrelseordförande på Ecospark.

Företagets teknik är ett resultat av forskning på Chalmers, där en grupp började testa nya sätt att ta fram diodbelysning. Så småningom flyttade kärnan av gruppen, David Darby och Ijaz Hussein, till Linköpings universitet som blev den nya basen för företaget. Nu består Ecospark av tre heltidsanställda och en aktiv styrelse. Man har två patentfamiljer och det första har just blivit godkänt i USA. Just nu söker man kapital som ska matcha ett bidrag man har fått från Energimyndigheten.
– Bidraget är ju ett bevis på att vår teknik är berättigad, så det känns mycket bra, säger Hans Lindberg som kom in i företaget 2009, ursprungligen som affärsängel.

Ecosparks teknik bygger på att låta nanotrådar växa i en våtkemisk process. Genom att använda zinkoxid som halvledare i stället för fosfor får man direkt ett vitt ljus som påminner om solens. Tekniken sänker tillverkningskostnaderna hela fem till tio gånger.

Ecosparks teknik är ännu i sin linda och verksamheten växer långsamt såhär i början. Om två år beräknar man emellertid att komma igång med en småskalig produktion. Frågan är förstås om tillväxttakten är tillräcklig och om tekniken får det genomslag Ecospark hoppas på. Hans Lindberg är definitivt optimistisk.
– Ser man på de omfattande marknadsanalyser som gjorts verkar det som om den stora boomen för diodbelysning kommer att ske under 2014 och 2015. Då väntas en storskalig omställning. Om våra planer håller ligger vi bra till tidsmässigt då. Vår vision är att Ecosparks teknik ska vara en av de ledande teknologierna inom diodbelysning.

Enligt Hans Lindberg kommer förmodligen flera tekniker att gå sida vid sida när världen ställer om till diodbelysning, precis som olika tekniker för belysning samsas i dag. Ecosparks tekniska fördelar ger dem enligt Hans Lindberg en plats bland de stora i framtiden.
– Vår teknik är billig. Visst, traditionell led-teknik blir också billigare hela tiden, men vi kommer alltid att ha generiska fördelar att fortsätta vara billigare. Vi får det vita ljuset direkt och vår teknik kräver enklare utrustning.

Under 2011 har diodbelysningsföretag varit heta för gröna investerare, inte minst på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Det här har också Ecosparc märkt. Man har fått många intresserade frågor, inte minst från USA.
– Sedan ligger vi i en lite för tidig fas för de flesta investerare att vilja gå in med pengar.

Enligt Hans Lindberg är det viktigt att bolaget drar in ytterligare kapital i år. Det handlar främst om att komma tillräckligt långt tekniskt för att säkra fortsatta investeringar. Han har svårt att sia längre än ett år framåt, men på lång sikt ser han ändå att Ecospark är uppköpt av en stor aktör.
– När vi lyckas bevisa att tekniken fungerar kommer vi förmodligen att köpas upp av en stor aktör. Alternativet är att licensiera tekniken. På lång sikt kommer vi inte att kunna växa så snabbt som det behövs för att verkligen ge tekniken det genomslag den förtjänar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.