Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ecovation – framtidens produktdesign

Publicerad: 12 September 2011, 07:57

Genom att ta hänsyn till miljöpåverkan i varje skede av designprocessen har Cambridge Consultants tagit fram en dammsugare som använder 43 procent mindre energi än traditionella dammsugare.


Ämnen i artikeln:

CleantechEnergibesparingarGreentech

Den kallas Stem och är enligt utvecklarna världens ”kanske mest miljövänliga dammsugare”. Energibesparingarna har gjorts möjliga tack vare en metod kallas ”ecovation”, som beskrivs som ”en process utvecklad för att integrera innovation och miljöhänsyn i varje skede av designprocessen”, skriver Good Clean Tech.

Användaren kan justera energianvändningen beroende på vad dammsugaren ska användas till. Dessutom minskar den automatiskt strömförbrukningen när den är påslagen men faktiskt inte används till rengöring.

– Ecovation har, som vår dammsugare visar, potential att minska miljöpåverkan rejält för nästan vilken produkt som helst. Den här första konceptdesignen är inte bara ett exempel på hur framtidens dammsugare kan komma att se ut, utan snarare hur alla konsumentprodukter kommer att designas i framtiden, säger Cambridge Consultants chefsingenjör Edward Brunner.

Företaget hävdar att Stem-dammsugaren har 27 procent mindre påverkan på miljön, sett till produktens hela livscykel, jämfört med traditionella dammsugare.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.