Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Edman: Sex negativa trender Lena Ek måste vända

Publicerad: 12 Oktober 2011, 04:44

”Vi är många som hoppas att du ska föra en tuffare och mer genomtänkt politik än din föregångare förmådde” skriver miljögurun Stefan Edman i ett öppet brev till miljöministerna.


Det öppna brevet till miljöminister Lena Ek har initialt publicerats i tidningen GP den 7 oktober.

Grattis till jobbet som ny miljöminister Lena Ek! Vi är många som hoppas att du snabbt skall föra en tuffare och mer genomtänkt politik än din föregångare förmådde. Sätta målen högre, göra Sveriges röst i världen tydligare. Satsa stort på green race – vårt lands möjligheter att konkurrera med grön teknik och gröna affärsidéer. Och krama fram mer pengar från den snåle finansministern.

Statsministern talar vackert
om tid för ansvar – men skär samtidigt till år 2015 ner på anslagen till ditt Miljödepartement med 25 procent eller 1,3 miljarder. Vilket innebär sämre resurser för hela den offentliga miljövården: klimat, giftsanering, biologisk mångfald. Det kan du väl aldrig acceptera?

Här en lista över de negativa trender som jag vet att Miljö-Sverige och många företagsledare och kommunpolitiker vill att du stoppar och vänder till en positiv utveckling.

1. Sverige och det globala klimatavtalet. På måndag i Luxemburg skall du och dina ministerkolleger lägga fast EU:s position inför FN-konferensen i Durban om ett nytt avtal efter Kyotoprotokollet. Som EU:s ordförandeland valde vi fel strategi inför Köpenhamnsmötet. Nu måste vi finna nya vägar. Och få EU att lova minska sina utsläpp med 30 procent till 2020. Tankesmedjan Global utmaning med förre finansministern Allan Larsson i spetsen har gjort en spännande studie om övergångslösningar i form av regionala klimatinvesteringar. Berätta om den i Luxemburg!

2. Noll kronor i klimatstöd. Regeringens budgetförslag har skyfflat bort de framgångsrika Klimatomställningspengarna (Klimp) till kommuner som gör bra saker för att minska sin oljeanvändning och klimatpåverkan. Dumt.

3. För lite pengar till järnvägen. I tider av tågkaos och gröna högtidstal bidde det en tumme till järnvägen. Bara 1,8 miljarder fast behovet är mångdubbelt större. Regeringens höjning av banavgifterna är dessutom en ren straffbeskattning av miljövänliga rälstrafik. En sumpad chans att gifta ihop tillväxt, jobb och miljö. Obegripligt.

4. Minskat stöd till grön energi. Pengarna till energieffektivisering, sol- och vind är oförändrade eller skärs ned – istället för att kraftigt plussas på. Solvärmestödet tas bort helt och inga besked ges om solcellstödet skall vara kvar 2013. Jämför med Tyskland där solceller sedan flera år är big business eftersom husägare enkelt och lönsamt kan sälja in sin el på nätet. I Krångel-Sverige tillsätter regeringen i stället ännu en utredning. Lena, gör något!

5. Superbilpremie istället för bättre kollektivtrafik. Koldioxidutsläppen från trafiksektorn ökar stadigt. Men regeringens enda nya åtgärd i budgeten är pengar till en s k superbilpremie – som dock bara räcker till en halv procent av nybilsförsäljningen. Oklok prioritering.

6. Havet. Godkänt men mer måste till. Bra med nyinrättade Havs- och vattenmyndigheten, bra med höjda anslag. I förslaget till EU:s nya fiskeripolitik från 2013 har regeringen en jättechans att sätta stopp för de så kallade utkasten, rätten att dumpa levande fisk i havet. Ett förbud som måste gälla alla matfiskar och inte bara torsken.

Jag vet att frågorna ligger spridda på flera departement. Och att du måste vinna fighten med Anders Borg. Lycka till Lena!

Stefan Edman talar på konferensen Sustainability Day Väst den 24 november i Göteborg. Läs mer här.  

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.