Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EEA: Grön infrastruktur ofta billigare än betong

Publicerad: 13 oktober 2015, 10:38

Att satsa på den ”gröna” infrastrukturen är ett alternativ som i många fall är billigare än att bygga i stål och betong, konstateras i en ny rapport från EU:s miljömyndighet Environmental Protection Agency (EEA).


Den här artikeln publicerades den 13 oktober i Miljöaktuellt Idag.

Kostnaderna för att klimatanpassa samhället är skyhöga och notan bollas mellan stat, kommun och fastighetsägare. Att satsa på den ”gröna” infrastrukturen är ett alternativ som i många fall är billigare än att bygga i stål och betong, konstateras i en ny rapport från EU:s miljömyndighet Environmental Protection Agency (EEA).

Flera EU-länder har strategier för grön infrastruktur i den fysiska planeringen men det räcker inte. EU:s miljömyndighet har därför plockat fram en metod för att kartlägga och sätta ett värde på lokala ekosystemtjänster. Skogar, våtmarker och andra ekosystem är i många fall billigare än att bygga i stål och betong, skriver myndigheten.

Därför kan det vara bra att analysera om det exempelvis går att förstärka befintliga sandbankar innan man bygger konstgjorda vallar i stål och betong för att skydda sig mot stormar eller om det är möjligt att restaurera vattendrag innan man bygger avancerade vattenreningssystem.

För varje område i Europa har myndigheten tagit fram två kartor. En som visar på riskområden för naturolyckor av olika slag och en annan som sätter ett värde på kapaciteten för olika ekosystemtjänster.
De här kartorna är tänkta att bli ett verktyg i den fysiska planeringen. Områden som är utsatta för naturolyckor och samtidigt har svagt utvecklad grön kapacitet ska enligt EEA prioriteras för investeringar.

Läs hela publikationen här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.