Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

EEB: För dålig höjd i nytt luftvårdsavtal

Publicerad: 8 maj 2012, 09:26

EU-länderna höjer ribban i Göteborgsprotokollet – men miljörörelsen tycker man borde gjort mer.


Luftföroreningar orsakar varje år nästan 500 000 förtida dödsfall bland EU:s medborgare. Nu har EU-länderna kommit överens om att skärpa kraven – med sikte på att minska utsläppen upp till 60 procent till år 2020.

De skärpta kraven är
en del av det tretton år gamla Göteborgsprotokollet och undertecknades vid en sammankomst i Geneve i fredags. Andra medlemmar som till exempel USA väntas skriva på inom kort.

De skärpta villkoren innebär att EU-länderna fram till 2020 (med referens år 2005) ska minska utsläppen av svaveldioxid med 59 procent, ammoniak med 6 procent, kväveoxid med 43 procent och organiska lösningsmedel med 28 procent.

I avtalet ställs för första gången krav på att länderna måste minska utsläppen av PM 2,5 – små hälsovådliga partiklar som kommer från industri, transporter och kaminer.

Företrädare för EU:s största paraplyorganisation för miljöorganisationer, the European Environmental Bureau (EEB), är besvikna över innehållet och menar att det inte ens når upp till ett business-as-usual scenario.

"EU-länderna borde gå i bräschen och använda förhandlingarna till att skydda hälsa och miljö. Men istället drar flera av dem benen efter sig och ifrågasätter till och med tidigare åtaganden", säger Louise Duprez från EEB i ett uttalande.

Talesmannen från EEB
hoppas att medlemsländerna ”vaknar upp” innan 2013 – som EU:s miljökommissionär Janez Potocnik utsett till European Year of Air – ett år då även EU:s NEC-direktiv, ”takdirektivet” kallat, kommer att omförhandlas.

"Vi uppmanar EU:s
ledare att höja ambitionen nästa år. En starkare luftvårdspolitik leder till enorm nytta för samhället, och behövs för att fullfölja åtagandena i EU:s sjätte miljöprogram"(Environmental Action Programme), säger Louise Duprez

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.