måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Effektivare dator med ny kvantprick

Publicerad: 29 januari 2009, 08:25

Forskare i Canada har skapat den minsta kvantpricken hittills och det kan leda till datorer som bara drar en bråkdel av den energi dagens datorer behöver.


Kvantprickar, quantum dots, har hittills varit några tiotals nanometer stora och bara fungerat vid väldigt låga temperaturer. Nu har forskare vid National Institute for Nanotechnology och University of Alberta i Canada lyckats skapa en kvantprick som bara är en atom bred och som fungerar i rumstemperatur.

Kvantprickar är namnet på en sorts struktur i halvledarmaterial som kan användas för att kontrollera elektroner. Det som gör den intressant är att den bara kan ha några få energinivåer och inga mellanlägen. Med andra ord går det få den att pendla mellan 0 och 1 som i ett digitalt system, men på en mycket mindre skala än med dagens elektronik.

Ju mindre pricken är desto fler får förstås plats på en viss yta och det är det som gör det intressant att kunna använda en enstaka atom som kvantprick. I och med att den här kvantpricken består av en kiselatom kan den användas med det material som i stort sett all elektronik bygger på idag. Därmed är den som gjord för att bygga nya effektivare elektroniska kretsar med menar forskarna.

En annan fördel med den nya kvantpricken är att den kräver väldigt lite energi. Forskarna tror därför att den kan komma att ge datorer som drar en bråkdel av den ström som dagens datorer använder. Exakt när kvantpricken kan komma i praktisk användning är inte klart än.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev