Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Effektivare kor ska rädda klimatet

Publicerad: 28 februari 2012, 09:14

En internationell studie ska hitta metoder för att minska miljöbelastningen från nötkreatur


Ämnen i artikeln:

ForskningSveriges Lantbruksuniversitet

Kornas utsläpp av metan och kväve kan minska genom effektivare omvandling av foder till livsmedel. Men hur ska det gå till? Det ska forskare vid institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap vid SLU i Umeå ta reda på.

De ingår i ett EU-projekt som just fått 7,7 miljoner Euro i ekonomiskt bidrag, rapporterar SLU. Övriga forskargrupper i studien återfinns i Skottland, Italien, Finland, Tjeckien, England, Frankrike, Nederländerna.

Den kraftfulla men kortlivade växthusgasen metan produceras av alla idisslande djur och är en slutprodukt vid nedbrytning av foder. Utsläppsmängderna måste minska. Djuren utnyttjar heller inte foderproteinet fullt ut vilket leder till föroreningar och extra produktion av växthusgaser.

Bättre metoder och tekniker behövs.
SLU-forskarna ska därför studera hur utfodring och näringstillförsel av en grupp mjölkkor påverkar mikroorganismer vid matsmältningen, produktkvaliteten och utsläpp av växthusgaser och kväve.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News