Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter bränderna – ursprungsbefolkningar kommer till Sverige

Publicerad: 16 oktober 2019, 11:00

Célia Xakriabá, Kretã Kaigang och Dinaman Tuxá är tre av de representanter för brasilianska ursprungsbefolkningar kommer till Europa.

Foto: APIB

Representanter för ursprungsbefolkningar i Brasilien kommer till Europa för att sätta press på makthavarna. I slutet av oktober anländer de till Stockholm.


Bränderna i Amazonas i början av hösten uppmärksammades globalt och nu vill de som påverkades mest akut få hjälp av omvärlden. Därför reser en delegation med företrädare för brasilianska ursprungsbefolkningar till tolv länder i Europa för att ge sin bild av övergrepp mot både människor och miljön.

Här är städerna som delegationen ska besöka.

Med kampanjen ”#Indigenous Blood: Not a Single Drop More” hoppas de kunna pressa den brasilianska regeringen och jordbruksföretagen att följa internationella konventioner som Parisavtalet och deklarationer om mänskliga rättigheter. Under besöket i Europa, där delegationen besöker Stockholm den 26-28 oktober, kommer fokus vara att informera makthavare, medborgare och civilsamhället såväl som att uppmana till stöd för Amazonas bevarande och respekten för ursprungsbefolkningarnas rättigheter.

Inför besöket skriver organisationen ”Association of Indigenous Peoples of Brazil”, APIB, bland annat att det finns en tydlig koppling mellan avverkning av Amazonas och de bränder som i år fått mycket uppmärksamhet.

I en rapport som APIB publicerat i år beskrivs dessutom hur europeiska företag och banker bidrar till avskogningen i Amazonas.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.