Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter CE kommer BE

Publicerad: 1 mars 2019, 07:24

Först var det hållbarhet. Sen kom cirkulär ekonomi. Snart är det dags för nästa stora omställning.


Inget varar för evigt och det är intressant att fundera på vad som kommer efter hållbarhet. En bubblare i flera år har varit cirkulär ekonomi, CE, som presenteras som en lösning på alla möjliga samhällsproblem kopplade till klimat, konsumtion, avfall, design och resursutnyttjande.

Men teorierna inom cirkulär ekonomi är ofta tillkrångliga och svårbegripliga och den cirkulära ekonomi framstår mer och mer som en kalkon, en fågel som flaxar och flaxar men aldrig riktigt lyfter.

Låt mig istället presentera dess uppföljare, behållekonomin, BE, och kom ihåg var ni läste det först. Behållekonomin är lätt att följa och begripa. Den kräver inga dyra konsulter, akademiska matriser eller internationella företagsnätverk. Det går helt enkelt ut på att inför varje beslut, i privatlivet och i yrkeslivet, försöka behålla det du har.

Vi börjar med bilen. Visst finns det nu elbilar och laddhybrider som sägs tillhöra framtiden. Men alla som seriöst räknar på klimatnytta och livscykelkostnader till förmån för planeten kommer fram till att allt nytt har större påverkan än att behålla det du har. Så behåll din bil, tanka med hållbara bränslen om det går och köra bara när det är absolut nödvändigt.

Är du företagare, lägg ner det där med förmånsbilar. Uppmana istället dem som sitter med förmånen att behålla, köpa loss, sin förmånsbil när de tre åren har gått. Om de kräver kompensation, var extra generös med möjligheten att få jobba hemma. Då står bilen dessutom still och gör ingen skada.

Så har vi fastigheten. Tänk efter före, en flytt är en riktig klimatbov. Transporter, renoveringar och nya möbler, allt genererar klimatutsläpp och tär på jordens resurser. Bor du för litet, tänk på att boet är tomt snabbare än du anar. Bor du för stort gruppera om och hyr ut en del och du blir dessutom någons hjälte för livet.

Är du företagare håll i pengarna och flytta inte i onödan, det är en myt att affärerna går bättre av att flytta till en finare adress. Blir ni fler, hitta lösningar, sitt lite trångt och var åter generös med att låta anställda arbeta hemma. Och om du till slut genomför en flytt behåll möblerna.

Kläderna. Det är egentligen en absurd tanken att avlagda kläder som du svettats i flera år ska finna ett värde hos någon annan, samtidigt som du ska utöka din garderob med någon annans avlagda paltor. Så behåll kläderna du har så länge det bara går och tänk på att mode går i cykler och det som är ute snart är inne ingen.

Ingen har räknat seriöst på behållekonomin ännu. Men gör tankeexperimentet att alla väljer att fördubbla tiden de brukar och äger allt de har i sitt liv, och inse den enorma besparingen vi talar om för klimatet och för jordens sinande resurser.

Finns det då inga nackdelar behåll ekonomin? Klart det gör. Omloppshastigheten i ekonomin saktar in, BNP sjunker och många människor tvingas hitta ett annat jobb. Men är det inte just sådant vi har valt politiker för att lösa?

Björn Anderberg
redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev