Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter Fukushima – nu väljer investerarna förnybart

Publicerad: 16 mars 2011, 09:44

Aktier i företag som sysslar med förnybar energi har stigit kraftigt efter kärnkraftsolyckan i Japan.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiInvesteringarJapanJordbävningKärnkraft

Energi- och miljöexperter konstaterar att investerarnas förtroende för kärnkraft redan har börjat avta, vilket troligen kommer att gynna både förnybar energi och fossila bränslen, skriver brittiska The Guardian.

– Aktier inom förnybar energi steg kraftigt igår medan de flesta andra aktier inom energibranschen föll. Den här tragedin kommer på toppen av oljeprisuppgången, BP-katastrofen i Mexikanska golfen och oroligheterna i Mellanöstern – faktorer som gör förnybar energi mer attraktivt. Vi förväntar oss att investeringarna i förnybar energi ökar, speciellt vad gäller solkraft, säger Clare Brook, förvaltare på WHEB.

Även analytiker som i grunden är för kärnkraft som ett sätt att begränsa klimatförändringarna tror att olyckan kan få folk att omvärdera tekniken.

– Det är för tidigt att göra en slutlig diagnos av vad som händer i Japan, men det är uppenbart att detta kommer att innebära ett kolossalt bakslag för kärnkraftsindustrin, säger Mark Lynas, en miljöaktivist som fortfarande ställer sig positiv till kärnkraft.

Klimatskeptiska föreningen Global Warming Policy Foundations ledare Benny Peiser tillhör de som går emot strömmen, och tror inte att kärnkraftsolyckan kommer att gynna den förnybara energin.

– Den kommer bara att intensifiera den globala jakten på billiga fossila bränslen, samtidigt som den framtida forskningen och utvecklingen kommer att inrikta sig på kärnkraftssäkerhet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev