Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter IPCC: Det gör svenskarna för att minska sin klimatpåverkan

Publicerad: 8 oktober 2018, 08:28

Foto: Flickr

I veckan släpptes den nya IPCC-rapporten som visar att vi är långt från att nå 1,5 gradersmålet. Samtidigt visar en ny undersökning vad svenskarna gör själva för att rädda klimatet.


I den nya IPCC-rapport som släpps idag släpps i dag slår forskarna fast att vi är långt ifrån att nå 1,5-gradersmålet, som var det lägre av de mål som fastställdes i Parisavtalet 2015. För att världens länder ska ha en chans att nå målet krävs enligt experterna bakom rapporten ”omfattande och snabba åtgärder”. Exakt vad detta innebär är mer oklart men under en presskonferens i och med lanseringen av rapporten sa IPCC: ordförande Hoesung Lee:

”Att begränsa uppvärmningen till 1, 5 grader är fortfarande inte omöjligt, men det kommer att kräva omfattande förändringar av samtliga delar av samhället”, och tillade ”all typ av uppvärmning spelar roll”.

Så vad gör privatpersoner i Sverige idag för att minska sin del av den globala uppvärmningen?

Enligt en ny undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Krav så beskriver sig 9 av 10 svenskar som klimatmedvetna. Men samtidigt som 92 procent av kvinnorna och 85 procent av männen anser att de försöker leva klimatsmart så skiljer sig de insatser som de tillfrågade anser vara viktigast för att minska koldioxidutsläppen, från de insatser de faktiskt gör.

Den viktigaste insatsen för att minska klimatpåverkan är enligt svenskarna att minimera  sin konsumtion. Men bland de åtgärder som de tillfrågade gör i sin vardag hamnar ”minimera sin konsumtion” först på sjätte plats. Den vanligaste åtgärden för att leva klimatsmart är istället att källsortera.

I den nya IPCC-rapporten framhåller forskarna att utsläppen från transportsektorn måste minska drastiskt om vi ska nå 1,5-gradersmålet. Att bilar och flyg är bland de största utsläppskällorna av växthusgaser känner svenskarna till. Det framgår av undersökningen där ”att flyga mindre” hamnar på tredje plats bland de insatser som de tillfrågade anser vara viktigast för att reducera klimatpåverkan. Men på listan över de tio vanligaste åtgärder som svenskarna gör för att minska sitt koldioxidfotavtryck finns flyget inte med.

På samma sätt finns ”Att åka mer kollektivt”  och ”att välja el eller hybridbil” på plats nummer 4, respektive plats nummer 9, på listan över de viktigaste insatserna för att minska klimatpåverkan. Men de finns inte heller med bland de 10 vanligaste åtgärder som folk faktiskt gör. Däremot hamnar ”jag väljer oftare cykel istället för bil” på plats nummer 10 på listan över vad svenskar gör för att leva mer klimatsmart.

De tio vanligaste åtgärderna svenskarna gör i sin vardag för att leva mer klimatsmart:

1. Källsorterar
2. Slänger mindre mat
3. Väljer oftare svenskt/närodlat
4. Lever mer energieffektivt
5. Försöker att välja ekologiskt
6. Försöker minimera min konsumtion
7. Försöker vara mer sparsam när jag tvättar
8. Försöker att äta mer vegetariskt
9. Handlar på secondhand
10. Väljer oftare cykel istället för bil

De tio insatser svenskarna tycker är viktigast för att minska klimatpåverkan:

- Minimera sin konsumtion
- Välja svenskt/närodlat oftare
-  Flyga mindre
-  Åka mer kollektivt
-  Minimera matsvinnet
- Källsortera mer
- Leva mer energieffektivt
- Äta mer vegetariskt
-  Köpa elbil eller elhybrid
-  Handla mer second hand

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.