Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter IPCC-rapporten: Krav på bankkunder kan tidigareläggas

Publicerad: 1 september 2021, 09:21

Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske Bank.

Nu måste klimatkraven på kunderna tidigareläggas för att minska risken för konkurser och inflation. Den slutsatsen drar Danske Banks hållbarhetschef Roger Josefsson efter IPCC:s senaste rapport.


– I stället för 20 år har vi omkring 10 år på oss att göra omställningen, det blir mer bråttom men också mer kostsamt. Det gör att företag i alla led måste börja anpassa sig till högre kostnader, inte bara för bränder, extrema regn och torka utan även för ökade utsläppskostnader. Det kommer ställa höga krav på oss när vi lånar ut pengar, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Han ser framför sig diskussioner med främst byggindustrin, basindustrin och verkstadsindustrin om att minska koldioxidintensiteten genom att till exempel gå över till grön betong eller sätta ett slutdatum för tillverkning av fossilbilar. 

– Vi har vetat länge att klimatomställningen kommer att bli dyr. Tidigare har man räknat med ett par tiondelar av BNP under 20–30 år. Nu kommer kostnaderna att komprimeras under de närmaste åren och sträcka sig upp emot någon halv procent av BNP, eller mer. 

Enligt Roger Josefsson riskerar bolag som inte ställer om att slås ut. Han tror att vissa bolag kommer överväga att ta hem sin produktion, både för att minska transporterna och för att få en mindre sårbar leveranskedja. 

Den sårbarheten kan den nya IPCC-rapporten vara ett verktyg för att undersöka, då den har ett avsnitt om regional klimatinformation. Forskning om klimateffekter och klimatåtgärder redovisas däremot i kommande rapporter i början av 2022.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.