Klimat
Efter Köpenhamn – 10 scenarier
Publicerad: 8 december 2009, 10:04
Alla vill veta hur Cop 15 slutar. Hur kommer avtalet att se ut? Hur går vi vidare? Miljöaktuellt låter fyra klimatexperter analysera möjliga utgångar av det ödesmättade klimatmötet.
Ämnen i artikeln:
Cop 15Vi har ringt upp fyra experter på klimatfrågor och låtit dem analysera utgången av klimatmötet i Köpenhamn utifrån sex givna scenarier. De får också presentera var sitt eget scenario för hur de tror att det eventuella klimatavtalet kommer att se ut.
Experterna är Björn Stigson, ordförande för World Business Council for Sustainable Development, Birgitta Resvik, energi- och klimatexpert på Svenskt Näringsliv, Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i klimatfrågor och Emma Lindberg, klimathandläggare på Naturskyddsföreningen.
1. Alla är med-avtal
Det blir ett legalt bindande avtal där USA och Kina bidrar som drivande aktörer. Avtalet blir dessutom ambitiöst och omfattande.
– Det här scenariot är, sett i dag, förstås helt orimligt. Visst, det kanske blir ett politiskt avtal, men aldrig ett bindande, säger Björn Stigson.
Orimligheten ligger enligt honom i att Barack Obama inte har något stöd från kongressen eller senaten.
Anders Hellberg från Greenpeace är ändå något mer optimistisk. Visserligen menar han inte att scenariot är väldigt sannolikt, men han tycker ändå att man ska komma ihåg att det mesta brukar avgöras de sista timmarna i förhandlingarna.
– Vi hoppas och tror att vi kommer att få se ett juridiskt bindande avtal. Man har lagt ner mycket krut på att få med USA i det här. Frågan är förstås till vilket pris, säger han.
Björn Stigson tycker däremot att allt snack om förhandlingsspel är struntprat.
– Obama måste ha kongressen med sig, det är ett politiskt faktum. Det spelar ingen roll hur det kommer att gå de sista dagarna i Köpenhamn. Det här avgörs nämligen inte i Köpenhamn, utan på den politiska hemmaplanen hos ett antal mäktiga länder. Se hur det gick för Clinton och Gore när de försökte skriva under ett avtal som de inte hade stöd för. Obama kommer aldrig att göra om den tabben, säger Björn Stigson.
Experternas bedömning:
• Björn Stigson: – Ytterst osannolikt.
• Birgitta Resvik: – Osannolikt.
• Anders Hellberg: – Inte så troligt, men …
• Emma Lindberg: – Inte troligt.
2. Inget avtal alls
Det blir inget avtal och alla länder går tillbaka och fortsätter arbeta efter sina egna nationella mål.
– Ytterst osannolikt, säger Emma Lindberg på Naturskyddsföreningen.
– Inte särskilt troligt, säger Anders Hellberg på Greenpeace.
Inte heller Svenskt Näringslivs Birgitta Resvik tror på scenariot. Björn Stigson på WBCSD tycker däremot att det är sannolikt.
– I varje fall på kort sikt. Vi kommer ju inte att få se något juridiskt bindande avtal och då fortsätter länderna under ett tag att arbeta med sina nationella mål, säger han.
Experternas bedömning:
• Björn Stigson: – Sannolikt.
• Birgitta Resvik: – Osannolikt.
• Anders Hellberg: – Inte troligt.
• Emma Lindberg: – Ytterst osannolikt.
3. Ett begränsat avtal
Vi får en begränsad överenskommelse som drivs fram av G8 och som står utanför FN:s ramverk för konventionen för klimatförändringar (UNFCCC).
– Det här scenariot tror jag inte heller alls på. Man kan inte låta åtta länder bestämma hur ett avtal som påverkar hela världen ska se ut. Världen är mycket smartare än så, säger Emma Lindberg på Naturskyddsföreningen.
– Det här scenariot har vi egentligen redan i dag och G8:s långsiktiga mål styr en stor del av dialogen. Hur mycket deras mål kommer att kunna byggas på inom FN:s ram är svårt att säga, men jag tror inte på ett långsiktigt avtal inom FN-ramverket, säger Björn Stigson.
Experternas bedömning:
• Björn Stigson: – Troligt.
• Birgitta Resvik: – Inte särskilt troligt.
• Anders Hellberg: – Otroligt.
• Emma Lindberg: – Helt osannolikt.
4. Kyoto lever vidare
Man förlänger det befintliga Kyotoprotokollet och lämnar därmed USA och utvecklingsländerna utanför.
– Jag tror inte på det här scenariot. USA vill hitta en överenskommelse, men de har inte möjligheter att binda sig före eller under Köpenhamn, men de har redan sagt nej till Kyotoprotokollet en gång, säger Birgitta Resvik på Svenskt näringsliv.
– Det här är inte så troligt, men det finns en risk. Det här scenariot skulle vara väldigt olyckligt, då det släpper trycket på USA och Kina. Jag hoppas man kan undvika det.
– Vi tror på ett förlängt Kyotoprotokoll. Till en början utan USA. USA kan sedan dockas in i avtalet allt eftersom USA mognar i sin klimatpolitik, säger Emma Lindberg.
Experternas bedömning:
• Björn Stigson: – Risken finns.
• Birgitta Resvik: – Inte troligt.
• Anders Hellberg: – Inte troligt.
• Emma Lindberg: – Mycket troligt.
5. Mötet förlängs
Man lyckas inte komma överens och förlänger Cop 15 in i 2010.
– Det här scenariot har en stor sannolikhet. Man gör det som kallas Cop Bis och förlänger helt enkelt konferensen, säger Björn Stigson.
– Det börjar bli allt mer troligt. Vi får se en massa leenden och handskakningar, men får ändå se fortsatta förhandlingar. Det är därför alla försöker tona ner förväntningarna, säger Anders Hellberg.
– Att det skulle bli ett Cop 15-Bis. Njae, det tror jag inte på faktiskt. Det är osannolikt, säger Emma Lindberg.
Experternas bedömning:
• Björn Stigson: – Mycket sannolikt.
• Birgitta Resvik: – Kanske.
• Anders Hellberg: – Tyvärr troligt.
• Emma Lindberg: – Inte troligt.
6. Tom deklaration
Man klär upp något i en grandios deklaration utan att något verkligt avtal sluts.
– Visst, det skulle i värsta fall kunna bli ett luftslott. Till exempel om man inriktar sig på målet 2050. Eller att man nöjer sig med att ”vi ska försöka nå tvågradersmålet”. Det skulle vara väldigt tråkigt och definitivt inte vad världen behöver. Då är det bättre att förhandlingarna bryter ihop helt, så att frågan stannar kvar på den politiska agendan, säger Anders Hellberg på Greenpeace.
– Förut tyckte jag att det här var det mest troliga scenariot, men det gör jag inte längre, säger Björn Stigson.
– Jag tror inte på det här. Visst, alla vill tona ner förväntningarna, men det gör man av förhandlingstaktiska skäl. Att vi får någon typ av avtal är jag övertygad om, säger Emma Lindberg.
Experternas bedömning:
• Björn Stigson: – Inte alls troligt.
• Birgitta Resvik: – Troligt.
• Anders Hellberg: – Finns en risk.
• Emma Lindberg: – Inte troligt.