måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter köpet – Full fart framåt för el-Saaben

Publicerad: 27 januari 2010, 09:33

Ut med nedläggningshot, in med tårta. I dag är glädjen är stor hos folket bakom elbilsprojektet ZE Saab 9-3. ”Nu kan vi kavla upp ärmarna igen”.

Ämnen i artikeln:

Saab

– Det här är fantastiskt, vi har nyss käkat tårta, vi kände att det här måste firas, säger Tore Helmersson på Innovatum Teknikpark som driver elbilsprojektet ZE Saab 9-3, med anledning av att Spykers Saab-köp är bekräftat.

Elbilsprojektet har, som Teknik360 tidigare rapporterat, inte stått och fallit med Saabs existens. Men Saabs roll i projektet har varit omfattande och bland annat rymt teknisk projektledning, ansvar för kravspecifikation kring exempelvis räckvidd och laddtider för bilen.

Ze Saab 9-3. På banan igen.

– Att beskedet kommer så här blir som en injektion underifrån, det finns ett väldigt starkt signalvärde i det här. Nu kan vi kavla upp ärmarna och börja jobba igen, säger Tore Helmersson.

Innovatum Teknikpark har haft en alternativ plan för den egna organisationen och regionen i händelse av en Saab-nedläggning. Nu slipper man aktivera den planen.

– Det hade varit jobbigare att genomföra den om besluten blivit annorlunda. Nu känns det som att planen håller och att de projekt som Saab är med i får en rivstart och full fart framåt, säger Tore Helmersson.

Den ursprunliga planen för ZE Saab 9-3 är att en testflotta om 100 bilar ska finnas på vägarna under året. Planen ligger alltså fast men några datum för bilarna vill man inte ge på Innovatum även om de sägs vara oförändrade. Det vakuum som kan uppstå i en organisation under nedläggningshot har inte uppstått i elbilsprojektet.

– Det här projektet har faktiskt gått på med väldig fart. Innovatum äger ju projektet så det har inte varit direkt kopplat till Saab men däremot har vi kunnat utnyttja resurserna på ett fantastiskt sätt – det blir 100 bilar i år, säger Tore Helmersson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev