Klimat
Efter kvicksilverskandalen – nytt misstänkt fusk i återvinningsbranschen
Publicerad: 6 juli 2016, 13:47
Upprördheten var stor när avslöjandet kom om att kvicksilvret från svensk batteriinsamling sålts vidare till illegala gruvor i utvecklingsländer. Nu har återvinningsbranschen drabbats av ytterligare misstänkt fusk. Annica Dahlberg, kommunikationschef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, berättar hela historien.
Ämnen i artikeln:
ÅtervinningSkandalen var ett faktum då det stod klart att ett tyskt återvinningsföretag, som lovat att säkert förvara kvicksilvret från de kvicksilverbatterier Sverige samlat in sedan början av 1990-talet, istället valt att sälja vidare kvicksilvret till den svarta marknaden. Kvicksilvret från i stort sett alla batterier som svenskar duktigt lagt i batteriholkar spreds därmed, bland annat via illegala gruvor i utvecklingsländer, ut i naturen igen.
Mot bakgrund av kvicksilverskandalen beslutade FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, att påbörja en granskning av de tre tyska plaståtervinningsanläggningar som hanterade svenska plastförpackningar. I Tyskland klarade sig anläggningarna utan anmärkning. Därefter genomfördes en granskning av den svenska anläggning som hanterar svensk återvinning av plastförpackningar. En anläggning i Värnamo som drivs av företaget Swerec. Här visade granskningen att Swerec inte nått upp till den materialåtervinningsnivå på 80 procent som företaget redovisat att de gjort. Enligt granskningen åtarvann anläggningen bara knappt hälften, 40 procent.
– Vi har ett avtal med Swerec och med våra Tyska anläggningar som reglerar att 80 procent av det vi skickar dit ska återvinnas till nya förpackningar. Det är ett avtal som vi slutit tillsammans med våra norska kollegor, så även Norge har drabbats av det här. Vi startade med en revision av de Tyska anläggningarna, och i slutet påbörjade vi revisionen av den svenska anläggningen. Vi kunde snart konstatera att den redovisning som den svenska anläggningen lämnat inte stämde med vad de faktiskt gjort nytt insatsmaterial av, berättar Annica Dahlberg, kommunikationschef på FTI.
FTI informerade omedelbart Naturvårdsverket och miljödepartementet. Därefter startades fördjupade revisioner som kunde bekräfta misstankarna om fusk.
– Nu går vi vidare juridiskt med det här ärendet, berättar Annica Dahlberg.
Annica Dahlberg säger också att det är extra olyckligt att just den svenska anläggningen fuskat då denna anläggning är den som tar emot mest förpackningsmaterial. Omkring 60 procent av de svenska förpackningarna går till Swerecs anläggning i Värnamo.
– Det är ett stort avbrott för den svenska förpackningsinsamlingen, utan tvekan.
Vad får det för konsekvenser och hur löser man problemet?
– Lyckligtvis så klarar vi det insamlings- och återvinningsmål som regeringen satt. Det gör vi tack vare de tyska anläggningarna som inte fuskat. Just nu genomför vi en ny upphandling. Vi har också utökat kontrollen på Swerec. Tyvärr finns det i dag inte så mycket återvinningskapacitet i Europa så att vi kan lämna Swerec. Våra norska kollegor har dock valt att avbryta samarbetet.