Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter sommarens torka: Moderaterna vill sänka dieselskatten för lantbruket

Publicerad: 30 juli 2018, 12:18

Foto: dimitrisvetskias/Pixabay

Förra torsdagen presenterade Moderaterna en rad förslag tänkta att stötta de lantbrukare som drabbats av sommarens torka. Den viktigaste åtgärden är enligt partiet att höja återbetalningen av dieselskatten till lantbruket.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Redan i maj meddelade Moderaterna att man vill höja återbetalningen av skatten med 50 öre per liter, jämfört med den tillfälliga sänkning av dieselskatten som regeringen infört och som gäller 2016-2018. Den sänkning som Moderaterna nu föreslår skulle innebära att återbetalningen till lantbrukarna höjs med en krona per liter diesel, jämfört med regeringens sänkning. Maria Malm Stenergard är Moderaternas miljöpolitiska talesperson. Hon tycker inte att det finns någon motsättning i att lösa ett delvis klimatrelaterat problem genom att sänka en skatt på fossila bränslen.
– Här gäller det att hålla två saker i huvudet samtidigt. Klimatarbetet är oerhört angeläget och det visar ju de temperaturer vi sett i sommar. Därför har Moderaterna också lagt en rad klimatförslag men när det gäller just dieselskatten kan vi konstatera att svenskt jordbruk är miljö- och klimatsmart. Vi kan också konstatera att den svenska skogsproduktionen är otroligt viktig för upptaget av koldioxid. Den sänkning av dieselskatten som vi nu föreslår skulle gagna både jordbruk och skogsbruk. Alternativet är att vi skulle behöva importera livsmedel och skogsprodukter och då är ju de ofta producerade under förhållanden som är sämre för miljön.

Hur länge skulle den sänkta skatten gälla?
– Vi befinner oss i en otroligt kritisk situation till följd av torkan och det förslag vi lägger nu är riktat mot lantbruket under 2019 och retroaktivt under 2018. Det är tänkt att hjälpa lantbrukarna så att man kan starta upp likviditeten, så att man till exempel kan köpa in foder till vintern. Som det ser ut nu har ju många redan tvingats ta av de foderförråd man har till vintern.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev