måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter USA:s klimatpaket – Al Gore hoppas på hållbarhetsrace i stället för protektionism

Publicerad: 17 januari 2023, 10:22

Al Gore kritiserade bland annat Världsbankens chef David Malpass för att vara en klimatförnekare.

Foto: WEF

Al Gore ryter ifrån i Davos. Under toppmötet kritiserar han chefen för Världsbanken och fossillobbyn samtidigt som han hoppas på ett globalt hållbarhetsrace.

Ämnen i artikeln:

VärldsbankenVeckobrev

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


USA kommer med incitament, EU med lagstiftning. Genomförandet av EU:s så kallade regelstorm inom hållbarhetsområdet i kombination med USA:s klimatpaket på 370 miljarder dollar har börjat oroa företag och investerare i Europa. Det framkom under ett panelsamtal under Världsekonomiskt forum i Davos i dag där bland andra Al Gore medverkade. Den tidigare vicepresidenten, nobelpristagaren och investeraren hoppas dock på att Joe Bidens  ”Inflation Reduction Act” från i höstas, där klimatsatsningen ingår, ska leda till ett hållbarhetsrace snarare än ett handelskrig. Det efter farhågor om att satsningarna i USA kommer göra det svårare för en europeisk grön industri att klara konkurrensen.

”Jag är kapitalist och jag tror på frihandel. Hela världen behöver stöd i omställningen och jag vill undvika protektionism, i stället vill jag att EU matchar USA:s initiativ. Då kan det bli ett race mot toppen för att hitta teknik som leder till nettonollutsläpp”, sa Al Gore under seminariet.

Parallellt med behovet av finansiering lyfte Al Gore vikten av att stoppa finansiering av fossila verksamheter och lobbying.

”Fossilföretag finansierar motståndet mot förnybart och vi måste skala ner ”antifinansieringen”. Subventioner och finansiering av fossilt är 42 gånger större än finansieringen av förnybart”, sa Al Gore.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev