lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Efter utlandsjobbet – så klarar du hemkomsten

Publicerad: 26 april 2011, 05:56

Nätverka med nära och kära via internet, håll koll på vad som händer där hemma och ha papper på vad som händer med din tjänst när du kommer tillbaka till Sverige. Det är några av råden som kan underlätta hemkomsten.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

– Vi vet att de som åker utomlands en längre tid brukar stöta på problem när de kommer hem. Dels påverkar hemflytten ditt nätverk genom att du avslutar dina relationer på plats, men det kan även uppstå en del praktiska frågor om exempelvis boende. Efter att ha varit borta några år blir det som om man flyttar ut igen fastän man flyttar hem, säger Kjell Jansson, kanslichef på Svenskar i världen.

Det kan blir extra kännbart för den som återvänder till samma arbetsgivare. Med tanke på att du kommer hem med erfarenheter som dina kolleger inte har kan de som vill göra karriär internt se dig som en konkurrent. Svenskt näringsliv har också många gånger svårt att ta till sig det man lärt sig i utlandet, konstaterar Kjell Jansson.

Han får medhåll från Lena Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

– Många som känner en besvikelse över att arbetsgivaren inte tar tillvara den erfarenhet man har när man kommer tillbaka, säger hon.

– Det är vanligt att man placeras på sin tidigare tjänst i stället för att tillämpa det man lärt sig.

Ett sätt att säkerställa en så bra hemkomst som möjligt är att planera för den innan man åker i väg.

– Ha en kontaktperson redan när du åker ut, din chef eller någon på personavdelningen. Ta tidigt kontakt med den personen innan du åker hem igen, gärna mellan ett halvt år och ett år i förväg, så att ni kan lägga upp en karriärplan för framtiden, råder Lena Lindqvist.

För att få en så bra utlandsvistelse som möjligt gäller det att lägga kraft även på de ”mjuka delarna”. Det är viktigt att hålla kvar nät-verket hemma, både familj, vänner och kolleger. Det är lätt att hålla kontakten genom internet, påpekar Kjell Jansson.

Väl hemma gäller det också att vara försiktig så att du inte trampar någon kollega på tårna.

– Bästa sättet är att akta sig för att säga ”vi gör så här” och utgå från hur man gjorde i det landet där man vistats. Dela i stället med dig av dina erfarenheter genom att lyfta fram exempel, säger Kjell Jansson.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev